SPP Aktiefond Sverige
Återöppning framför allt positivt för den svenska exportsektorn - SPP Aktiefond Sverige steg 2,45 procent i maj (Finwire)

2021-06-21 09:09
Fonden SPP Aktiefond Sverige steg 2,45 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,15 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,24 procent och är därmed sämre än index som har ökat 20,38 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Andreas Poole.

Svenska aktier steg ytterligare under maj. Uppgången under 2021 är hela 23 procent och senaste tolv månaderna är det 47 procent.

Det största innehavet i fonden var Ericsson med en portföljvikt på 5,9 procent. Även Volvo och Investor vägde tungt med 5,5 respektive 5,4 procent.

De två sektorer med störst exponering var industri och finans där 38 respektive 20 procent av kapitalet var allokerat.

"Vår bedömning är att den svenska aktiemarknaden kommer att följa utvecklingen för globala aktier framöver. Globala makrotal och tillväxtutsikter fortsätter uppåt och så länge ränteuppgången sker gradvis väntas inte aktieuppgången hindras av inflationsutvecklingen. Utsikterna för fortsatt återöppning i framför allt Europa är positivt för den svenska exportsektorn", skriver förvaltaren avslutningsvis.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Sverige A SEK - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -