RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTENEDGÅNG AVSLUTAR FED-INFLUERAD VECKA (Direkt)

2021-06-18 16:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk något i fredagens handel, med tyska räntor 1-2 punkter ned i längre löptider. Även i USA blev avkastningskurvan flackare, medan dollarn fortsatte stärkas.

Fredagens agenda var relativt tunn. Tyska producentpriser ökade 7,2 procent i årstakt i maj, upp från 5,2 procent i april.

I Storbritannien steg detaljhandeln 1,4 procent i maj, under väntade +1,6 procent. I april ökade försäljningen 9,2 procent under månaden då lättnaderna skapade förutsättningar för ökad butikshandel. I maj fortsatte lättnaderna men på andra ställen.

"Anekdotiska bevis talar för att lättnaderna i restriktionerna haft en inverkan på försäljningen då folk återvänt till att äta och dricka på restauranger och barer", skrev statistikmyndigheten ONS.

I årstakt steg försäljningen 24,6 procent jämfört med en svag jämförelsemånad, men försäljningen är ändå 9,1 procent högre än i februari 2020, före pandemin.

USA-räntorna har haft rätt stora kast efter Fed-beskedet i onsdags. Detta ledde initialt till en uppgång från cirka 1,48 procent till 1,57 procent för den tioåriga statsobligationen som sedan toppade nära 1,60 procent, för att senare under torsdagen och fredagen falla tillbaka till 1,50 procent.

Den korta änden har samtidigt bibehållit och utökat sin uppgång till 0,26 procent, och spreaden mellan två- och tioåringen är nere på den lägsta nivån sedan februari.

Investerare har sett skäl att se över sina positioner i spåren av Feds signal via räntebanan om tidigare räntehöjning, även om Fed-chefen Jerome Powell fortsatt betonar att taperingbesked dröjer.

"Feds trovärdighet tom inflationsbekämpare ser ut att ha gett grönt ljus för de som varit oroade för att köpa i längre löptider som en investering för att balansera andra mer riskabla positioner i sina portföljer", sade George Goncalves på MUFG till Bloomberg News.

ING noterade att trots en teknisk räntehöjning på reserver (IOER) så finns det mycket överskottslikviditet vilket bidrar till att dra ned långräntorna. Nedgången följer också på sjunkande inflationsförväntningar, och realräntan är i princip oförändrad på -0,75 procent för tioåringen.

"Detta är en obligationsmarknad som fortsatt vägrar att böja sig för samtida makroomständigheter, och förefaller att insistera på att något otäckt väntar längre fram", skrev de.

Det kommer att ta ett tag för marknaderna att verkligen omfamna storyn om att högre inflation ska ge uppåttryck på räntorna, via högre sannolikhet för Fed-åtstramning. Fed-skiftet kommer även vid en tidpunkt då marknaderna är alltmer försiktiga om utsikterna.

En faktor kan vara en för tidig åtstramning från Fed, en annan kan vara oro för den snabba spridningen av deltavarianten i covid-19 i en av de mest vaccinerade befolkningarna, och risken för ytterligare störningar i leveranskedjorna från Kina.

Samtidigt väntas den duvaktiga tonen från ECB skydda Europaräntorna från ett mer hökaktigt Fed, skrev ING.

James Bullard, Fed-chef i St Louis som blir röstande i FOMC nästa år, sade till CNBC att Federal Reserve överraskats på uppsidan de senaste månaderna och att det därför är naturligt att de lutar över något mer åt det hökaktiga hållet.

Inflationen har varit mer intensiv än förutspått, men det är ok givet att Fed velat få upp inflationen upp över målet.

Frågan om tapering är komplicerad, med ett flertal delar som måste hanteras, och det kommer att ta flera månader för Fed att "bli organiserade" beträffande detta.

Han sade också att hans egen "dot plot" indikerar en räntehöjning i slutet av 2022.

Dollarn har hållit i och utökat sin förstärkning mot euron under veckan, vilket gett en förstärkning på över 2 procent till 1:1860-nivån. Idén om en tidigare normalisering från Fed bidrar.

"De kommande veckorna och månaderna så kommer tesen om att ligga kort i dollar som varit så dominerande under mycket av det senaste året att testas på allvar", sade Stephen Jen, på Eurizon SLJ till Reuters.

Yenen tappade något mot dollarn, medan japanska räntor var i stort oförändrade.

BOJ lämnade vid sitt policymöte på fredagen styrräntor och tillgångsköpprogram oförändrade. BOJ kommer att introducera en ny finansieringsfacilitet för företag som vidtar åtgärder för att hantera klimatförändringar, och de förlängde även de pandemirelaterade finansieringsprogrammen med ytterligare sex månader, till mars 2022.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff att de inhemska utsikterna är bättre än bättre än tidigare, men inflationsförväntningarna går sidledes och de behöver fortsätta med den expansiva policyn för att nå inflationsmålet. De kan sänka räntan eller köpa mer tillgångar vid behov.

Japans kärn-KPI ökade 0,1 procent i årstakt i maj, den första uppgången sedan mars 2020 och i linje med förväntan.

Svenska räntor sjönk någon punkt i långa änden på fredagen, med tioåringen ned till 0,32 procent. Kronan tappade 10 öre till 8:62 mot dollarn och 7 öre till 10:23 mot euron.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -