MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2021-06-18 15:21

TISDAG DEN 22 JUNI

==================

- SCB: arbetslöshet maj kl 9.30

Den stora omläggning som SCB gjorde vid årsskiftet har gjort arbetslöshetsstatistiken svårtolkad. SCB:s officiella arbetslöshetsmått har under året visat på en klart svagare utveckling än Arbetsförmedlingens statistik, som visat på en stadigt sjunkit arbetslöshet. Även vägledande indikatorer, som anställningsplaner, har pekat mot en tydlig förbättring.

Nu räknar dock bedömarna i Infronts analytikerenkät med att den säsongsrensade arbetslösheten fortsätter ned, till 8,9% i maj från 9,1% i april.

"Vi tolkar den senaste informationen som att en god förbättring för närvarande sker på arbetsmarknaden, en utveckling vi tror kommer att förstärkas under de närmaste månaderna i takt med att restriktionerna lättas", skriver Swedbanks ekonomer i sitt veckobrev.

- ESV: budgetprognos kl 10.00

I ESV:s senaste budgetprognos i våras väntades statens budgetsaldo visa ett underskott på 64 miljarder kronor i år och ett överskott på 118 miljarder kronor nästa år.

Inför tisdagens prognos kommer marknaden att hålla ögonen öppna för att se huruvida ESV, i likhet med Riksgäldens bedömning häromveckan, tror att vi är på väg mot en budgetbalans i år.

ONSDAG DEN 23 JUNI

==================

- KI: konjunkturprognos kl 9.15

I KI:s föregående prognos reviderades inflationsbanan uppåt. Onsdagens prognos kommer förhoppningsvis ge marknaden en indikation på hur mycket mer optimistiska KI är nu jämfört med i våras kring tillväxt och inflation.

- EMU: PMI (prel) juni kl 9.30

Kombinerat PMI för Euroområdet i maj uppmättes till definitiva 57,1, upp från 52,8 föregående månad. En stor faktor till denna uppgång var att tjänstesektorn inom euroområdet har börjat återvända till livet i takt med allt fler lättnader av restriktioner.

Nordea tror att på en till uppgång som kommer att motsvara en toppnotering, till följd av effekten som återöppnandet av tjänstesektorn har bidragit med.

Commerzbank tror också de att PMI fortsätter stiga. De belyser även att mycket fokus kommer att ligga på priskomponenterna till följd av en ökad inflationsoro.

- Storbritannien: PMI (prel) juni kl 10.30

Senaste noteringen av inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor visade en uppgång till 65,6 i maj, jämfört med 60,9 föregående månad. För tjänstesektorn steg indexet till 62,9.

UniCredits analytiker väntar inför onsdagen ett något svagare index för industrisektorn men att index för tjänstesektorn kommer att hålla sig kring samma höga nivå.

- USA: Markit PMI (prel) juni kl 15.45

Det kombinerade amerikanska inköpschefsindex steg till definitiva 68,7 i maj där indexet för tjänstesektorn steg till 70,4.

Inför onsdagens PMI-släpp väntar analytiker sig likt de övriga PMI-utfallen under dagen att index för tjänstesektorn kommer att stiga medan tillverkningsindex kan sjunka något.

TORSDAG DEN 24 JUNI

===================

- SCB: PPI maj kl 9.30

Producentpriserna i Sverige har ökat i en rask takt den senaste tiden, där den senaste mätningen för april uppgick till 5,6% i årstakt. Störst bidragande faktor till denna uppgång har varit ökade råvarupriser, i synnerhet för metaller och energi. Även har en prisuppgång för undergruppen, konsumtionsvaror noterats på senare tid.

Det som talar för fortsatt stigande priser i producentled är dels fortsatt höga nivåer på insatsvaror och fraktkostnader, samt att baseffekterna från fjolårets starka krona nu gradvis avtar, skriver Swedbank i sitt veckobrev.

- Tyskland: IFO-index juni kl 10.00

Sentimentet förbättrade avsevärt i maj då IFO-index steg till 99,2 från 96,6 i april. Både nuläges- och framtidskomponenten för hela det tyska näringslivet steg mer än väntat.

Analytiker väntar sig att sentimentet kommer att fortsätta förbättras och tror på ett IFO-index på 100,1 för juni.

- BOE: räntebesked kl 13.00

Analytiker förväntar sig inga större överraskningar från BoE:s räntebesked på torsdagen utan förväntar sig att de kommer att hålla räntan oförändrad samt hålla tillgångsköpen vid samma nivå.

IHS skriver i ett veckobrev att det kan vara av intresse att hålla ögonen öppna till signaler ifall centralbanken överväger att dra ned på graden av tillgångsköp, så kallat "tapering". Vidare tror de att den första räntehöjningen kan komma att ske vid slutet av 2023.

Detta kommer efter KPI-statisk på torsdagen noterade en inflationstakt på 2,1%, över analytikers förväntningar på 1,8% och över BoE:s inflationsmål på 2%.

Enligt en enkät från Reuters kommer inflationen kunna uppgå till 3% innan BoE väljer att agera. De konstaterade också att den brittiska ekonomin återhämtas i en snabbare takt än väntat.

"Vi tror att hög inflation kommer endast att vara temporärt då detta års prisuppgång banar väg för en nedgång i inflationstakten nästa år på grund av baseffekter", sade George Buckley, ekonom hos Nomura.

- USA: order varaktiga varor (prel) maj kl 14.30

Data för april visade att orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 1,3% jämfört med månaden före.

Analytiker väntar sig inför torsdagens statistiksläpp att orderingången nu kommer att öka med 2,1% jämfört med månaden före.

FREDAG DEN 25 JUNI

==================

- USA: privatkonsumtion och inflation (PCE) maj kl 14.30

Vid förra månadens notering sjönk de privata inkomsterna 13,1%, jämfört med föregående månad. Privatkonsumtionen steg 0,5%. Inflationstakten enligt PCE-deflatorn var 3,6% i april. PCE är Feds föredragna mått för inflation.

I sitt veckobrev från Commerzbank förutspår de att inflationstakten kommer att fortsätta att stiga till 4,0%. De tror också på höga inflationsnivåer framöver på grund av de flaskhalsar som har uppstått inom ekonomin.

- USA: Michiganindex (def) juni kl 16.00

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet steg preliminärt till 86,7 i juni från 82,9 i maj.

Intressant här utfallen för inflationsförväntningarna. I det preliminära utfallet sjönk de ettåriga inflationsförväntningarna tillbaka till 4,0%, jämfört med 4,6% i maj.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -