På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ELBILAR
LORDSTOWN RASAR, 100.000 BINDANDE FÖRBOKNINGAR VAR 0 (Direkt)

2021-06-17 15:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska elbilsutvecklaren Lordstown Motors, som sattes på börsen via ett så kallat spac-bolag under fjolårshösten, rasade i den amerikanska förhandeln på torsdagen.

Anledningen bakom Lordstowns fall i förhandeln var nya besked i frågan om de förbokningar som uppgetts finnas av bolagets tidigare ledning, som nyligen avsattes som en konsekvens av uppgifter som publicerats i en blankningsrapport.

Den nytillträdda ledningen har undersökt saken och besked från så sent som i tisdags var att det visst fanns bindande order i systemet, order som bekräftats de senaste veckorna.

Lordstown ger i ett pressmeddelande också besked om att den årsstämma som var utsatt till i dag i stället kommer hållas i augusti.

Tidigare i våras hävdade blankningsspecialisten Hindenburg Research att Lordstown Motors egentligen består av "ett inferno av prototyper" och att förbokningarna av bilar som ännu inte utvecklats klart inte ens varit bindande.

Hindenburg har tidigare gått hårt åt elfordonsutvecklaren Nikola, som också kallades för ett bedrägeri, och flera andra bolag som kommit till börsen under det senaste årets spac-bolagshajp. Senast i raden var Draftkings, som togs upp av Hindenburg tidigare i veckan och som också kom att påverka aktieutvecklingen för svenska betting- och kasinobolag som Kindred, Kambi och Evolution.

Kritiken mot trenden där tomma bolag sätts på börsen med enda avsikten att genomföra förvärv av ett annat bolag och på så vis erbjuda en snabbfil till börsen har tilltagit de senaste månaderna.

Trenden har samtidigt nått Stockholmsbörsen med flera noteringar, bland annat från investmentbolagen Creades och Bure bland de aktuella. Den främsta kritiken från dem som gjort sina röster hörda rör bristande transparens och att det medför svårare riskavvägningar inför investeringsbeslut.

På torsdagen utkom Lordstown med nya besked i frågan, och medgav att antalet förbokningar är noll.

Aktien har handlats slagigt de senaste veckorna, efter att olika besked getts i frågan och den nya ordföranden varit ute med besked om att produktionsplanerna för kommande modeller är intakta.

Inför öppning var aktien ned med omkring 7 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Creades A - I dag

{point.key}

Bure Equity - I dag

{point.key}

ACQ Bure SPAC - I dag

{point.key}

DraftKings Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -