På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

IPO
PROFOTO AVSER NOTERAS PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN (OMS) (Direkt)

2021-06-16 10:22

(Skickar om text från 15 juni med rätt bolagsnamn i rubrik)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fotoleverantören Profoto avser notera sina aktier på Stockholmsbörsen och avser göra ett aktieerbjudande av huvudägaren Profoto Invest.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Lannebo Fonder, Svolder, Herenco Holding och Strand Kapitalförvaltning har åtagit sig, förutsatt vissa villkor, att förvärva aktier för ett belopp om 500 miljoner kronor till ett pris om 66 kronor per aktie, motsvarande ett marknadsvärde på bolagets utestående aktier om 2,6 miljarder kronor.

Erbjudandet kommer om bolaget väljer att genomföra det att vända sig till allmänheten och institutionella investerare.

Profoto grundades 1968 och säljer ljussättningslösningar till professionella fotografer. Fram till 2016 ägdes bolaget huvudsakligen av medgrundaren Conny Dufgran och vd Anders Hedebark tillsammans med Helén Hedebark.

2017 blev Hans Eckerström, med en bakgrund från riskkapitalbolaget Nordic Capital, styrelseordförande i huvudägaren och även aktieägare.

"Profotos styrelse anser att det nu är ett lämpligt tillfälle att stärka Profotos profil genom att notera Bolagets aktier på Nasdaq Stockholm och samtidigt underlätta för en övergång av Conny Dufgrans (som idag är 88 år gammal) indirekta ägande", skriver bolaget.

Förra året uppgick omsättningen till 528 miljoner kronor med en justerad rörelsemarginal på 56,3 procent. Bolaget har en finansiell målsättning att över tid ha en organisk nettoomsättningstillväxt över 10 procent i konstant valuta och nå en nettoomsättning överstigande 800 miljoner kronor senast vid utgången av 2023. Rörelsemarginalen skall ligga i spannet 25 till 30 procent. Ambitionen är att 50 procent av nettovinsten ska lämnas i utdelning.

Carnegie är så kallad Sole Global Coordinator och Joint Bookrunner tillsammans med Handelsbanken Capital Markets.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -