ELBILAR
STÅR FÖR 70% AV FÖRSÄLJNING I KINA 2030 ENLIGT BYD-VD (Direkt)

2021-06-15 10:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilar drivna med "ny energi", inklusive elbilar, kommer att stå för 70 procent av nybilsförsäljningen i Kina år 2030.

Det sade elbilsbolaget BYD:s grundare Wang Chuanfu vid en konferens i helgen. Konkurrenten Nios grundare William Li förutspådde en ännu högre andel på 90 procent, rapporterar CNBC.

Bilar drivna med "ny energi" syftar i Kina på elbilar och hybrider. Kategorin ökade sin andel av nybilsförsäljningen i landet till 11,4 procent i maj.

Kinas regering vill gärna se att 20 procent av de nya bilar som säljs 2025 drivs med ny energi. För att åstadkomma denna förändring har landets regering infört en rad subventioner och andra åtgärder för att gynna elbilarna, vilket har bidragit till att flera utländska tillverkare som exempelvis Volkswagen strävat efter att lansera nya elbilar först i Kina.

BYD:s försäljning av personbilar drivna med ny energi ökade i maj med 23 procent till 31.681, varav strax över hälften utgjordes av rena elbilar, medan Nios försäljning minskade något till 6.711 bilar. BYD:s Wang Chuanfu sade vid konferensen vidare att han räknar med att kinesiska märken år 2030 kommer att ha omkring 60 procent av elbilsmarknaden i landet, delvis på grund av deras stora kunnande inom området.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


NIO ADR A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -