På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

G7
VILL SKAPA MOTVIKT TILL KINAS SIDENVÄGSPROJEKT (Direkt)

2021-06-14 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) G7-länderna är överens om att motverka Kinas växande inflytande genom att erbjuda utvecklingsländer en infrastrukturplan som kan matcha Kinas president Xi Jinpings Sidenvägsintitiativ.

Det beslutade de vid G7-mötet i Cornwall i helgen.

Planen, kallad Build Back Better World (B3W)-initiativet, kommer att ge ett transparent partnerskap för infrastruktur som kan hjälpa till att minska gapet på 40.000 miljarder dollar som utvecklingsländerna kommer att behöva fram till 2035.

"Detta handlar inte om att konfrontera eller ta sig an Kina. Men fram till nu har vi inte erbjudit ett positivt alternativ som återspeglar våra värderingar, våra värderingar eller vårt sätt att göra affärer", sade en företrädare för Biden-administrationen.

G7 uppmanar sina allierade att vara med och mobilisera kapital i den privata sektorn inom områden som klimat, hälsovård, digital teknik och jämlikhet.

Sidenvägsinitiativet lanserades 2013 och syftar till att binda ihop Asien med Europa och länder därbortom. Över 100 länder har tecknat avtal med Kina om bland annat järnvägar. Enligt Refinitivs beräkningar har 2.600 projekts startats till ett värde av 3.700 miljarder dollar.

G7-länderna var också överens om att öka bidragen till ett tidigare icke infriat löfte att satsa 100 miljarder dollar per år från rika länder till fattiga fram till 2025 för att hjälpa till att minska utsläppen av koldixoid.

Bara två länder, Kanada och Tyskland, gav däremot konkreta löften om mer pengar.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -