På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

G7
KRITIK MOT KINA I SLUTKOMMUNIKÉ (Direkt)

2021-06-14 05:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) G7-länderna utfärdade efter sitt möte på söndagen en slutkommuniké som var mycket kritisk mot Kina.

Det rapporterar Reuters, efter avslutat möte i Cornwall.

G7-länderna anklagade Kina för brott mot mänskliga rättigheter Xinjiang, uppmanade Hongkong att behålla en hög grad av autonomi och krävde en fullständig redovisning av ursprunget av coronaviruset.

"Vi kommer att främja våra värderingar, inklusive att uppmana Kina att respektera mänskliga rättigheter och fundamentala friheter", står det.

G7 underströk också vikten av fred och stabilitet i Taiwansundet.

USA:s president Joe Biden sade att demokratierna är i en global tävling mot autokratiska regeringar, och att G7 hade visat livskraftiga alternativ.

Innan kommunikén hade Kina kritiserat G7-ländernas agerande och sagt att dagarna är förbi när små grupper av länderna kan avgöra ödet för världen.

Bloomberg News rapporterar samtidigt att vissa formuleringar om Kina urvattnats, och att de europeiska länderna varit mer återhållna i sin kritik mot Kina, vars investeringar och marknad de blivit alltmer beroende av.

I kommunikén uttrycker även G7-länderna sitt stöd för Japan att hålla OS som planerat, med start den 23 juli.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -