EMU
RISK BUBBLA PÅ FINANSMARKNADEN ÖKAT MÄRKBART - COMMERZBANK (Direkt)

2021-06-14 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för att en bubbla på sikt håller på att växa fram på euroområdets finansmarknader har ökat märkbart, men å andra sidan har finansmarknadscykeln i USA visat att en centralbank är rätt kapabel att effektivt bekämpa framväxande bubblor.

"Trots det bedömer vi det som osannolikt att ECB skulle intervenera", skriver Commerzbank-ekonomen Michael Schubert i ett kundbrev på måndagen.

Han noterar att framväxande bubblor på finansmarknaderna och klimatförändringarna har ett antal likheter. I båda fallen är det en process som utvecklas under flera år, och först efter många år eller till och med årtionden senare visar sig de negativa konsekvenserna, om än extrema.

"Detta kan endast förhindras genom att ingripa i ett tidigt skede", konstaterar Michael Schubert.

Frank Elderson, medlem av ECB:s direktion, berörde dessa likheter i ett tal vid BIS-konferensen "Den Gröna Svanen" i början av juni. Han förklarade att den gröna svanen till slut bara är en speciell variant av sin svarta broder. Medan den senare generellt beskriver en oväntad och osannolik händelse med extrem ekonomisk och finansiell påverkan, så definieras den gröna svanen som en potentiell, systemisk finansiell kris som härrör från klimatrelaterade risker.

Enligt Commerzbank-ekonomen gör ECB-ledamoten det fullkomligt klart att det inte är något alternativ för ECB att städa upp efteråt när det gäller gröna svanar, men han saknar ett sådant tydligt åtagande från ECB när det gäller förebyggande interventioner i händelse av en svart svan.

"Detta är farligt eftersom uppdaterade estimat över den finansiella cykeln visar att det finns risk för att en bubbla byggs upp på de finansiella marknaderna i euroområdet, som så småningom brister, har ökat märkbart", enligt Michael Schubert, som tillägger att detta är kortsiktigt eftersom deras estimat också signalerar att det skulle vara en effektiv åtgärd för centralbanken att "luta sig mot vinden".

Enligt ekonomen bekräftar deras uppdaterade analys av den finansiella cykeln i eurozonen att risken för en bubbla på fastighetsmarknaden ökar, vilket visar att verktyg för makrotillsyn, som ECB tycker är effektiva, uppenbarligen hittills inte har använts tillräckligt eller så har effekten varit otillräcklig.

Ekonomen upprepar Commerzbanks förslag om att ECB bör ta mer hänsyn till sin egen påverkan på den finansiella stabiliteten i sina kommande penningpolitiska beslut.

Den franske centralbankschefen Francois Villeroy de Galhau rekommenderade i ett tal att ECB i sin strategiska översyn bör "bredda den nuvarande penningpolitiska andra pelare till en penningpolitisk och finansiell pelare". Denna nya pelare skulle bland annat följa variabler som skuldsättningen hos företag och hushåll, information från de kommersiella bankernas balansräkningar, indikatorer över överdriven risktolerans och krediter, samt aktier och huspriser.

Michael Schubert hyser dock inga större förhoppningar om att Villeroys förslag, om det skulle godtas av rådet, i praktiken skulle betyda någonting för penningpolitiken. I samma tal betonade nämligen Villeroy att ECB:s expansiva penningpolitik kommer att fortsätta även efter PEPP-köpen avslutats, bara med andra medel.

"Många av Villeroys kollegor i ECB-rådet är antagligen av samma åsikt. Det faktiskt nödvändiga steget att vidta åtgärder mot risken för bubblor på de finansiella marknaderna även när inflationen fortfarande ligger under ECB:s mål kommer sannolikt att bli alldeles för stort för de flesta ECB-rådsmedlemmar", skriver Commerzbank-ekonomen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -