Cantargia
Nordic Cross Stable Return sjönk 1,53 procent i maj - Lång/kort-mandatet gick svagt (Finwire)

2021-06-14 11:15
Fonden Nordic Cross Stable Return minskade 1,53 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,83 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens huvudförvaltare Ulf Strömsten.

Fondens marknadsneutrala mandat gav ett positivt bidrag under månaden. Positionerna lång Millicom/kort Tele2 och lång AFRY/kort Sweco bidrog till avkastningen.

Lång/kort-mandatet gick svagt under månaden då långinnehav i hälsorelaterade aktier såsom Cellink och Oncopeptides tyngde utvecklingen.

"Eventmandatet gav även det en negativ avkastning på -0,84 procent och mandatet har därmed sedan årsskiftet bidragit negativt med -3,86 procent medan övriga mandat sammantaget avkastat cirka 3 procent", fortsätter förvaltaren.

Under året har fonden tyngts av Lyko och Cantargia som fallit med 10 respektive 50 procent, bolagen har varit innehav sedan 2017 och tidigare levererat stark avkastning.

Bristande likviditet och en stark uppgång gjorde att det blev svårt att hitta köpare av aktierna i Lyko under hösten. Försäljningen kunde genomföras först i februari till en rabatterad kurs.

Cantargia har haft en bättre likviditet och där genomförde fonden en större försäljning av aktier redan i september 2020 när aktiekursen började ta fart.

"Nedgången i aktien är också något speciell. Kursen föll inledningsvis efter att Novartis meddelat att canakinumab inte uppnått sina kliniska mål i behandling av icke småcelling lungcancer. Preparatet bygger på en liknande mekanism som Cantargias CAN04 och marknaden drog därför omedelbara paralleller till Cantargia. Ändå finns det väsentliga skillnader som gör att vi anser att reaktionen är överdriven. CAN04 har en bredare mekanism och vänder sig delvis till en annan patientgrupp. Bolaget har sedan dess också publicerat positiv data inom pankreascancer och vi ser därför goda möjligheter att aktien återhämtar sig. Därför väljer vi att behålla vårt innehav i bolaget", skriver förvaltaren avslutningsvis.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Nordic Cross Stable Re... - I dag

{point.key}

Cantargia - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -