Carnegie Småbolagsfond
Carnegie Småbolagsfond sjönk 0,20 procent i maj - öka i NCC och Lindab (Finwire)

2021-06-10 09:17
Fonden Carnegie Småbolagsfond minskade 0,20 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,70 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Mattias Montgomery.

De bolag som främst gynnade avkastningen under maj var Ncab Group, Elanders och Bufab som gav positiva bidrag om 2,0, 1,7 respektive 1,1 procent. Missgynnade avkastningen gjorde Nent, Scandi Standard, Atrium Ljungberg och MTG.

Inledningsvis skriver förvaltaren att börsnoteringarna står som spön i backen då många ägare ser sin chans att sälja bolag på en rekordhög börs med god riskaptit. Fonden fortsätter dock att vara selektiva och förvaltaren tycker att hittills har många noteringar varit för dyra.

Under månaden valde Montgomery att addera till två klassiska byggrelaterade innehav, NCC och Lindab. Angående NCC skriver förvaltaren följande.

"Det är intressant att gå tillbaka och lyssna på kvartalskommunikationen sedan nuvarande vd Tomas Carlsson tog över, där det i efterhand varit tydligt att vändningen av bolaget skulle ta tid och att marknaden inte riktigt tog till sig det budskapet. Ändrad redovisningsmetod för att sätta stopp för nedskrivningstrenden tror vi nu är nära att fullt ut ha gått igenom merparten av pågående projekt vilket bör mekaniskt leda till högre marginaler, samtidigt som vi ser en stark nordisk byggmarknad. I kombination med ett svagt förtroende från aktiemarknaden som gett upp hoppet om högre marginaler, tror vi det är bra timing att äga från och med nu."

Även Lindab gynnas av en stark byggmarknad, med extra drivare i form av energieffektiviseringar och eventuell reglering på det temat på EU nivå. Förvaltaren tror även att fortsatta förvärv kommer att ändra marknadens inställning till värderingsmetoden av bolaget.

Fondens största innehav inför juni var Nordic Waterproofing med en portföljvikt på 5,5 procent. Även Bufab och Nobina utgjorde betydande delar med 4,9 respektive 4,6 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Carnegie Småbolagsfond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -