BÖRSEN
OREGELBUNDEN ÖPPNING VÄNTAS, KPI-STATISTIK I FOKUS (Direkt)

2021-06-10 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att få en trevande start på torsdagens handel. Även för de ledande Europabörserna indikerades en öppning kring nollstrecket, med dragning uppåt.

Morgonens handel på Asienbörserna bjöd på uppgångar lett av Fastlandskina. Rapporter om samtal mellan ämbetsmän i Kina och USA om att främja handeln gav stöd.

Torsdagen kan bli en riktig nagelbitare för börsen. Den höga inflationen har seglat upp som ett stort huvudbry och nu väntas nya KPI-data från både USA och Sverige.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en öppning kring noll för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa var terminen för tyska DAX-index i stort sett oförändrad och terminen för Parisbörsens index CAC40 var upp 0,1 procent.

De amerikanska börserna vände ned i den avslutande handeln på onsdagen. Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 0,4 procent samtidigt som S&P 500 hade tappat 0,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjunkit 0,1 procent.

Före börsöppningen har ventilationsföretaget Systemair kommit med rapport för det fjärde kvartalet 2020/2021. Resultat och omsättning var i linje med preliminära siffror som bolaget lämnat tidigare. En utdelning på 3 kronor per aktie föreslås. Vd Roland Kasper uppger att bolaget återigen ser organisk tillväxt i samtliga geografiska regioner.

Flera analytiker har dragit upp riktkurserna för Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, efter onsdagens förvärv av Messagemedia. Nordea Markets har höjt riktkursen till 2.050 kronor (1.950) och SEB har dragit upp den till 2.200 kronor (1.920). På onsdagen steg Sinch 5,6 procent till 1.586 kronor.

I övrigt på rekommendationsfronten har Pareto Securities nedgraderat Diös till behåll från köp. Riktkursen höjs dock till 92 från 89 kronor. Diös-aktien stängde på onsdagen på 98:40 kronor.

Nyfosa har meddelat att teckningskursen blev 115 kronor per aktie i den riktade emission om cirka 6,5 miljoner aktier som aviserades och sedan genomfördes på onsdagskvällen. Priset fastställdes genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och motsvarar en rabatt om cirka 4,4 procent mot stängningskursen på Nasdaq Stockholm den 9 juni 2021.

Nyhetsflödet från onsdagskvällen bjöd bland annat på E-handelsbolaget BHG:s förvärv av 92,2 procent av aktierna i Hyma Skog & Trädgård. BHG kommer att erlägga 542 miljoner kronor i form av likvida medel och 458 miljoner kronor genom en apportemission.

Teknikbolaget Zignsec, som har en plattform för id-verifieringslösningar, har förvärvat det brittiskbaserade bolaget Web Shield som hade en omsättning på 4,6 miljoner euro eller 47,9 miljoner kronor 2020.

Cybersäkerhetsbolaget Advenica genomför en riktad nyemission om drygt 26,3 miljoner kronor. Teckningskursen fastställs till 7:50 kronor per aktie, att jämföra med onsdagens stängningskurs på 8:12 kronor.

På torsdagen gör Maven Wireless, som erbjuder nätverksprodukter för täckning inomhus och i tunnlar, handelspremiär på First North. Inför noteringen gjorde bolaget ett aktieerbjudande om 76,8 miljoner kronor med teckningskurs 13 kronor per aktie.

Svensk KPI-statistik väntas klockan 9.30 och den amerikanska KPI:n kommer klockan 14.30. Ett räntebesked från ECB väntas klockan 13.45 med efterföljande presskonferens med Christine Lagarde.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Systemair - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Nyfosa - I dag

{point.key}

BHG Group - I dag

{point.key}

ZignSec - I dag

{point.key}

Advenica AB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -