BANK
NORMALISERING AV KREDITFÖRLUSTER GER POTENTIAL ENLIGT UBS (Direkt)

2021-06-10 11:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en period av stora reserveringar under pandemin har de senaste kvartalen för de nordiska bankerna inneburit kreditförluster under det långsiktiga snittet. Potentialen för fortsatt positiva överraskningar vad gäller kreditkvaliteten får nu allt större uppmärksamhet, skriver UBS i en genomgång av de nordiska bankerna.

Nordiska banker har generellt låg kreditrisk vilket visas av att det långsiktiga snittet är kreditförluster på cirka 0,15 procent, noterar UBS. Under det första halvåret 2020 reserverade de nordiska bankerna i snitt för kreditförluster på 0,50 procent, mer än tre gånger den normala nivån. Reserveringarna gjordes dock inte i samma utsträckning hos bankerna – Handelsbanken skiljde ut sig genom att inte se någon betydande inverkan på kreditförlustnivån från pandemin.

Återföringar av gjorda reserveringar brukar enligt UBS normalt betraktas som engångseffekter när det kommer till värdering, men detta stöds enligt banken inte av datan. Om den genomsnittliga kreditförlustnivån jämförs med framåtriktade p/e-tal för de senaste 20 åren har de nordiska bankerna handlats högre under åren då kreditförlusterna varit lägre än normalt, vilket enligt UBS antyder att marknaden är beredd att betala för utsikter till lägre kreditförluster.

UBS räknar framåt med normala underliggande kreditförluster och att 25 procent av de extra reserveringarna återförs, och justerar därför upp resultatestimaten. Effekterna av det skiljer sig åt mellan bankerna, då inverkan för Handelsbanken är obetydlig medan det för exempelvis Danske Bank handlar om en potentiell 16-procentig vinstökning för 2022.

Nordea är fortsatt UBS förstaval i regionen vilket motiveras med intäktstillväxt, kostnadsneddragningar och utdelningar. UBS upprepar även sina köprekommendationer för Danske Bank och Swedbank, som enligt banken båda ser attraktiva ut givet lönsamhetsutsikterna. För Handelsbanken och SEB är rekommendationen neutral, och för DNB sälj.

UBS har höjt riktkursen för Danske Bank till 158 danska kronor från tidigare 153. För DNB höjs riktkursen till 148 norska kronor från 146 och för Nordea till 103 kronor från 101.

Swedbanks riktkurs höjs till 179 kronor från 175 och SEB:s till 102 kronor från tidigare 100. Handelsbankens riktkurs är oförändrat 94 kronor.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

DNB Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -