TYSKLAND
INDUSTRIPROD BEKRÄFTAR SKAKIG ÅTERHÄMTNING - ING (Direkt)

2021-06-08 09:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska industriproduktionsstatistiken för april understryker att återhämtningen inleder med skakighet i det andra kvartalet.

Det skriver ING i en kommentar efter att landets industriproduktion oväntat backat mellan mars och april.

I och med nedgången om 1,0 procent mellan månaderna var den tyska industriproduktionen, säsongs- och kalenderjusterat, 5,6 procent lägre i april mot inför pandemin i februari 2020.

"Efter vissa uppstartsproblem kan dock den ekonomiska återhämtningen snart ta rejäl fart", bedömer ING som lyfter fram att leveranskedjeproblem förefaller ha påverkat den tyska industriproduktionen under april.

I april minskade aktiviteten inom samtliga rapporterande delsektorer, undantaget inom energisektorn. Fyllda orderböcker och låga lager anses dock båda gott för kommande månader. Industriproduktionen har utsikter att bli en viktig tillväxtmotor för Tyskland under helåret 2021.

"Avsaknad av efterfrågan är de facto inte längre någon fråga för den tyska industrin. I stället kan kapacitetsproblem och avsaknad av kvalificerade arbetare snart återvända som de mest pressade hindren för tillväxt", bedömer ING.

Den ekonomiska återstarten har varit skakig i det andra kvartalet, sett även ur ett euroområdesperspektiv. Men om industriaktiviteten framöver överlag tar kraftfull fart i regionen skulle det i kombination med leveranskedjestörningarna kunna innebära ett bekymmer för ECB framgent.

"Säljprisförväntningarna inom tillverkningsindustrisektorn är på rekordhöga nivåer i nuläget, inte bara i Tyskland utan i hela euroområdet", påpekar ING.

Byggproduktionen ingår i Tyskland inom industriproduktionen och denna minskade med 4 procent mellan mars och april. Commerzbank framhåller i en snabbkommentar att brist på insatsvaror uppenbarligen höll tillbaka tysk bygg- och tillverkningsindustri under april månad.

Den tyska storbanken påpekar att tillverkningsindustrin kan ha verkat bromsande på tillväxten för innevarande kvartal då insatsvaruproblemen kan tänkas hålla i under viss tid.

"Förhoppningar om starka BNP-ökningar i det andra och tredje kvartalet, som vi också räknar med är därmed avhängigt tjänstesektorer", skriver Commerzbank.

Inom kontaktnära tjänsteindustrier förefaller aktiviteten öka snabbt när nu restriktioner alltmer lyfts bort, fortsätter storbanken.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -