KRYPTO
STABLECOINS KAN HJÄLPA UTLANDSBETALNING – RB-JANSSON (Direkt)

2021-06-01 11:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Så kallade stablecoins, kryptovalutor som backas av underliggande tillgångar, kan ur ett långsiktigt perspektiv komma att spela en roll vid gränsöverskridande betalningar. Detta mycket beroende på vad centralbankers digitala valutalösningar klarar av att erbjuda ur ett perspektiv med gränsöverskridande betalningar.

Det sade den vice Riksbankschefen Per Jansson vid ett SEB-seminarium på tisdagsförmiddagen.

"Stablecoins ser jag som en mer allvarlig 'konkurrent' än free floaters. Det är i grunden bra för det gör att centralbanker behöver steppa upp", sade han.

Han var inbjuden med anledning av ett debattinlägg från mars med rubriken: "Bitcoin är ingen bra investering". Per Jansson förklarade att det inte var just bara kring Bitcoin som han ville väcka frågor utan tankarna avsåg fritt flytande kryptotillgångar generellt. Krypto av typen "free floaters" framhöll han förefaller vara styrda av så kallade djuriska instinkter ("animal sprits").

Han sade att han inte vill kalla dessa valutor bland annat då de haft en "enorm variation" i kursrörelser liksom att en valuta måste vara allmänt accepterad som betalningsmedel.

Stablecoins å sin sida är krypto som backas upp av substantiella tillgångar och har därmed ett ankare, fortsatte han.

Per Jansson framhöll att samspelet mellan offentligt och privat runt betalningar inte är någonting nytt. Den tekniska utvecklingen gör delvis skärningen mellan offentligt och privat svårare i och med att kontanter alltmer försvinner.

Centralbanker behöver hänga med i denna utveckling och en stor mängd länder har kommit i gång med arbetet runt digitala valutor (CBDC), noterade han.

Per Jansson sade att han ser det som en positiv utveckling där det offentliga och det privata fortsatt kommer att ha ett gott samarbete i det alltmer digitala samhället. En e-krona vore en modern variant på kontanter – riskfria pengar.

"E-krona skulle alltså kunna utgöra ett nytt betalningsmedel i det moderna samhället", sade han.

En e-krona blir samtidigt ett närmare substitut till bankinlåning. Mot tidigare uppdelning där det offentliga har hand om kontanter och banksystem in- och utlåning från allmänheten skulle då inte samma tydliga skärningspunkt finnas.

Samverkan av offentligt och privat bidrar till att det kommer fram tidsenliga produkter, fortsatte han.

Per Jansson noterade runt e-kronan att Riksbanken inväntar den statliga betalningsutredningen som leds av Anna Kinberg Batra och som redovisas senast i november 2022. Samtidigt fortsätter centralbankens eget arbete med e-kronan för att den snabbare ska kunna sjösättas om de folkvalda beslutar att det är rätt väg att gå, påpekade han.

Riksbanken genomför sedan 2020 pilottester av e-kronan med en teknisk lösning som digitaliseringskonsulten Accenture levererat. Nyligen meddelades att Riksbanken i den andra etappen av e-kronapiloten kommer att verka tillsammans med Handelsbanken och IT-konsulten Tieto Evry. Testerna går i det innevarande steget vidare från enbart simulerade deltagare till att samarbeta med externa deltagare i en testmiljö.

Tidigt under 2020 bildade det internationella samarbetsorganet BIS en grupp med sju centralbanker för att utbyta tankar om CBDC. Riksbanken är med liksom BOC, BOE, Fed, BOJ, ECB och SNB. Riksbanken har därtill startat ett samarbete med ECB för omedelbara valutaöverskridande betalningar.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -