SMART EYE
AVSER FÖRVÄRVA AI-BOLAGET AFFECTIVA FÖR 73,5 MLN USD (Direkt)

2021-05-25 18:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eyetrackingbolaget Smart Eye avser förvärva Affectiva för en köpeskilling om 73,5 miljoner dollar baserat på Affectivas finansiella ställning den 31 december 2020, framgår av ett pressmeddelande.

Affectiva beskrivs som ett ledande techbolag inom utveckling av Emotion AI och Human Perception AI med huvudkontor i Boston samt ytterligare kontor i Kairo, Egypten.

Köpeskillingen består dels av nyemitterade aktier i Smart Eye samt kontant betalning.

67,5 miljoner dollar kommer betalas i knappt 2,4 miljoner nyemitterade aktier i Smart Eye med resterande del betalad kontant.

Smart Eyes avser även att genomföra en riktad nyemission om cirka 275 miljoner kronor, riktad mot svenska och internationella institutionella investerare genom ett accelererat bookbuildingförfarande genomfört av Carnegie, enligt pressmeddelandet.

Det slutgiltiga resultatet av den Riktade Nyemissionen kommer att tillkännages innan handel på Nasdaq First North Growth Market inleds den 26 maj 2021.

Mats Krantz och Martin Krantz, Swedbank Robur, Första AP-Fonden, Anders Jöfelt, Handelsbanken Fonder och Länsförsäkringar Fondförvaltning och familjen Niclas Eriksson genom bolag som innehar aktier motsvarande 41 procent av kapitalet har uttryckt avsikt att rösta för bemyndigandet av emissionen av andel av vederlagsaktierna vid en extra bolagsstämma.

Affectiva omsatte närmare 5 miljoner dollar under tolvmånadersperioden som avslutades den 31 mars 2021 med en bruttomarginal om 86 procent.

"Förvärvet är i linje med Smart Eyes kommersiella strategi att expandera till marknaden för Interior Sensing, den naturliga utvecklingen av DMS-marknaden", skriver bolaget.

Förvärvet förväntas tillträda innan slutet av juni 2021.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Smart Eye - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -