På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tellus Globala Investmentbolag
Tellus Globala Investmentbolag upp 1,6 procent i april - större förändringar i portföljen genomfördes (Finwire)

2021-05-18 07:35
Fonden Tellus Globala Investmentbolag steg 1,6 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 11,7 procent och är därmed sämre än index som har ökat 11,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens ena förvaltare Bo Pettersson.

I april redovisade många bolag resultaten för första kvartalet som enligt förvaltaren varit starka.

Under månaden genomfördes större förändringar i portföljen.

"Efter stark kursutveckling för American Express samt Morgan Stanley, valde vi att ta hem delar av vinsterna. De extremt starka kvartalsrapporterna som FAANG bolagen levererat innebar att vi viktade upp Alphabet (Google), Apple, Facebook samt Microsoft. Däremot viktades Netflix ned efter att ha levererat en svagare rapport än förväntat. Även Mercadolibre (Sydamerikas Amazon) fick en större andel i portföljen då vi såg ett köpläge efter en svag utveckling tidigare under året", skriver förvaltaren.

Vidare har andelen i det svenska investmentbolaget Ratos ökats upp liksom i franska detaljhandelsbolaget Kering samt Nike.

Den cykliska exponeringen har blivit något större genom ytterligare köp i det tyska fordonsbolaget Daimler, Volvo och Industrivärden.
Förutom de sedvanliga analyserna av siffrorna i kvartalsrapporterna så har dessa även präglats av nyheter om återköp av aktier.

"Här sticker Apple och Alphabet ut med återköp för 90 respektive 50 miljarder dollar. Även Berkshire Hathaway och Maersk har aviserat stora återköpsprogram. I Sverige är det sannolikt att även Volvo och de svenska bankerna kommer med återköp när restriktionerna släpper i höst. Dessa brukar vara mycket gynnsamma för aktiekurserna", skriver Pettersson.
Den amerikanska tioårsräntan har stabiliserats och pendlar nu mellan 1,55-1,65 procent. Även konjunkturstatistiken har varit bra menar förvaltaren, med en tillväxt i årstakt på 6,4 procent i USA.

Apple, Alphabet och Investor var vid månadens slut fondens största innehav med portföljvikter på 5,1, 4,0 respektive 3,7 procent.


[Tabell 1]

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Globala Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -