Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR
Schroder ISF Emerging Europe sjönk 1,1 procent i april - vaccintakten ökat i Östeuropa (Finwire)

2021-05-18 11:43
Fonden Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR minskade 1,1 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 8,3 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Rollo Roscow och Mohsin Memon.

Under april missgynnades fonden av övervikter i Novatek och Rosneft. På den positiva sidan fanns de turkiska bolagen MLP och Eregli.

Förvaltarna skriver att vaccintakten i Östeuropa har ökat senaste månaden men ligger fortfarande efter Västeuropa.

Centralbankspolicys globalt fortsätter att vara stödjande. Inflationen har dock stigit och den Ryska centralbanken har valt att sänka styrräntan med 75 baspunkter under de två senaste månaderna.

Bland framtida risker lyfter Roscow och Memon fram nya mutationer av viruset, högre inflation som visar sig inte vara övergående samt stramare finans- och penningpolitik.

Vidare skriver förvaltarna att de fortsatt övervakar de geopolitiska förhållandena, särskilt USA:s och Rysslands relation under Bidenadministrationen.

Det största innehavet i fonden var Sberbank of Russia med en portföljvikt på 9,0 procent. Även Lukoil och Gazprom vägde tungt med 6,7 respektive 6,7 procent.

Den geografiska fördelningen var i stort fokuserad mot Ryssland där 62,8 procent av fondens tillgångar var investerade. I övrigt var det relativt jämn exponering då Polen var näst största marknad med 9,8 procent allokerat kapital.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Schroder ISF Emerging... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -