På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ny tech-fond lanseras idag - siktar på att resa 150 miljoner kronor i kapital (Finwire)

2021-05-17 11:28
Sverige kommer att få en ny tech-fund, och till skillnad från många venturefonder är den här fonden öppen för allmänheten.

“Vi ser en marknad för att kunna öppna upp venturevärlden för vanliga investerare. Jag tycker personligen ofta att man läser om en intressant ny fond, och sedan visar det sig att den redan är fulltecknad och att det som privatperson inte går att investera“, säger förvaltaren och vd:n Christian Björkman.

Fonden är en alternativ investeringsfond, så kallad AIF, och den kommer att gå att handla via NGM. Totalt siktar den Göteborgsbaserade fonden på att resa 150 miljoner kronor, och öppnar för teckning 17 maj. Kapitalet låses sedan in i sju år. Därefter kommer tillgångarna att likvideras och investerarna får tillbaka sina pengar. Den som är rastlös kan dock sälja sina andelar på NGM.

Vad är det för investeringar som ni kommer att göra?

“Vi siktar på att investera mellan 5-10 miljoner kronor i varje bolag som visar bra tillväxt. Det är techbolag som befinner sig i ett tidigt skede. Vi investerar inte ensamma utan tillsammans med andra bolag eller affärsänglar för att hålla nere risken”, säger Björkman.

Han pekar ut några sektorer som särskilt intressanta, exempelvis gaming och AI där fonden besitter stor erfarenhet. Målsättningen är att bygga upp en portfölj med ett 30-tal bolag.

“Alla tech-bolag blir inte globala framgångsrika jättar, men vi har en väl utvecklad modell för att minimera risken med våra investeringar. Det finns många affärsänglar, men det är svårt att som privatperson bygga upp en hel portfölj av intressanta onoterade tillgångar. Det kommer vi att kunna göra”, säger Christian Björkman.

Nordic Tech Fund har en minsta teckning om 50 000 kronor. Avgiften är 2 procent per år. Därutöver sker en vinstsplit med fördel för investerarna när fonden stänger.

Förvaltningsansvarig är Christian Björkman. Han har arbetat med investeringar under stora delar av sin karriär däribland på Almi Invest där han bland annat sålde ett bolag till Amazon. Grunden till fonden kommer från en investeringsfilosofi från EkapAIF. Den fonden har investerat i totalt 22 bolag sedan 2010. Ett antal av dessa har sålts till industriella tagare, ett par har börsnoterats, ett antal har avvecklats. På det hela taget en positiv utveckling. I samband med skapandet av Nordic Tech Fund följer totalt åtta utvalda bolag vars teknik och affärsmodeller bedöms ha stor potential.

Han uppger också att fonden kommer att vara mycket transparent och kommunicera mycket med sina andelsägare.

“Vi tycker det är viktigt med engagemang, dels att vi visar vårt engagemang för våra bolag, men även att våra investerare ser hur vi jobbar och vilka investeringar vi genomför. Det skall inte vara några överraskningar om något portföljbolag blir väldigt framgångsrikt”, avslutar Björkman.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -