På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

DNB Teknologi
DNB Teknologi ökade 2,0 procent i april - gynnades av Nokia och Criteom (Finwire)

2021-05-17 11:25
Fonden DNB Teknologi steg 2,0 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 12,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens huvudförvaltare Anders Tandberg-Johansen.

Under månaden gynnades fonden av innehaven i Nokia och Criteom, medan Deutsche Telekom och Vodafone bidrog negativt.

"Nokias aktie utvecklades starkt under månaden efter att bolaget rapporterat ett stabilt resultat för första kvartalet med både betydligt bättre organisk försäljningstillväxt och bruttomarginaler jämfört med förväntningarna. Annonsteknikbolaget Criteo hade också en bra månad efter starka rapporter från annonsteknikbolaget Alphabet (Google) och Facebook", skriver förvaltaren.

Vidare skriver förvaltaren att teknik-, media- och telekombranschen kännetecknas av starka, stabila resultat. Räntorna är låga och det finns flera strukturella tillväxtfaktorer i sektorerna. Förvaltaren tror att det har investerats för lite i IT- och telekominfrastruktur de senaste åren och att det kommer att ge grunden för god tillväxt i framtiden.

Den geografiska fördelningen var i stort fokuserad mot USA där 48,4 procent av fondens tillgångar var investerade. I övrigt var det relativt jämn exponering då Tyskland var näst största marknad med 12,9 procent allokerat kapital.

De tre största innehaven i portföljen var Microsoft, Deutsche Telekom och Facebook med portföljvikter på 8,8, 8,7 respektive 8,3 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

DNB Teknologi A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -