CENTRALBANKER
DIGITALA VALUTOR KAN GE NYA MÖJLIGHETER - FITCH (Direkt)

2021-05-17 15:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Digitala valutor (CBDC) kan öppna upp nya policymöjligheter för centralbanker.

Det bedömer kreditvärderingsinstitutet Fitch i en CBDC-rapport som släppts på fredagen.

"En rad möjligheter kan komma att öppnas upp genom digitala valutors programmerbarhet. Centralbanker skulle, till exempel, kunna lägga till restriktioner i användandet av CBDC för att främja samhällsändamål eller bygga in slutdatum för att främja snabb konsumtion. Sådana åtgärder kan förbättra penningpolitikens inverkan men de besvär sådana funktioner för med sig skulle kunna avskräcka användning av CBDC", framhåller Fitch.

Det läggs till att centralbanker lättare skulle kunna skicka helikopterpengar till hushåll med CBDC-konton.

"Överföringar till privatpersoners CBDC-plånböcker skulle exempelvis kunna användas som en stimulansform eller lättnad i katastroftider", skriver Fitch.

En stor fråga runt de digitala valutorna är huruvida sådana skulle kunna medföra klart mer tydligt negativa räntor för centralbanker. I och med att kostnaden för att hålla fysiska kontanter är begränsad bedöms det i dagsläget inte vara möjligt med klart mer negativa räntenivåer än de -0,50 till -0,75 procent som har noterats i Sverige, Schweiz och EMU.

"Teoretiskt, om CBDC i slutändan ersätter kontanter, så skulle det kunna förenkla möjligheten att föra ner räntor till negativt territorium", fortsätter Fitch.

Kreditvärderingsinstitutet ser dock en miljö helt utan fysiska kontanter som osannolik. Därtill bedöms insättare kunna komma att finna alternativa sätt att hålla likvider på i ett sådant scenario.

En merpart av världens centralbanker genomför olika former av utredningar och tester av CBDC i dagsläget. Riksbanken genomför pilottester av den så kallade e-kronan.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -