RÄNTOR/VALUTOR
SVENSKA RÄNTOR UPP UNDER KLÄMDAGEN (OMS) (Direkt)

2021-05-14 16:40

(Förtydligande i ingress)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor steg och stängde ett par till tre punkter upp på klämfredagen. Amerikanska och tyska motsvarigheter visade liknande nettorörelser sedan onsdagen, medan marknadsfokuset låg fast på inflation. Efter stängning av svensk räntemarknad i onsdags kom amerikansk KPI för april in oväntat högt.

"Den svaga USA-jobbrapporten lindrade oron för nedtrappning (tapering) medan den rejäla överraskningen på uppsidan i aprilinflationen arbetade i motsatt riktning", skrev SEB i ett strategibrev på fredagsmorgonen.

Svensk tioårsränta drog upp 3 punkter under fredagens handel till 0,45 procent medan tvåårsräntan var 2 punkter upp till -0,26 procent. De tyska motsvarigheterna var samtidigt 5 respektive 2 punkter högre mot när Sverige stängde för Kristi Himmelsfärd vid lunchtid på onsdagen vid -0,12 respektive -0,65 procent.

Det var en klämdag ur statistikperspektiv utan några större svenska hållpunkter på fredagsagendan.

Efter onsdagens stängning meddelades dock att återöppningen av den svenska ekonomin börjar först som tidigast i juni och inte redan på måndag. I september bedömer Folkhälsomyndigheten att samhället i stort ska kunna återgå till ett normalläge så till vida vaccineringen går enligt plan.

Runt vaccinet noterade Claus Vistesen, EMU-chefsekonom på Panthenon, att EU kan nå upp till målet att ge 70 procent av befolkningen doser före sommarens slut.

"Under förra årets sommar var vaccin fortfarande fiktion men har blivit verkligt nu. Det leder vägen till en återöppning", citerades han av Dow Jones.

Från euroområdet visade finsk inflationstakt ett tick upp till 2,1 procent i april, från 1,3 procent i mars. Motsvarande definitiva spanska statistik bekräftade en KPI-inflationstakt om 2,2 procent i april efter 1,3 procent i mars.

Euron var netto i stort oförändrad mot dollar sedan onsdagens svenska stängning vid 1:2140.

Riskhumöret var försiktigt positivt under torsdagen och fredagen med börsåterhämtning efter den tunga starten på veckan till följd av inflationsoro. USA-börserna handlades liksom på måndagen och tisdagen ned även på onsdagen då KPI-statistiken för april visade på ett högre pristryck än väntat.

KPI-inflationstakten var oväntat över 4 procent och kärn-KPI hela 3,0 procent mot snittförväntan om 2,3 procent efter 1,6 procent i mars. Amerikansk tioårsränta var som en följd som högst uppe och vände över 1,70 procent.

Vid fredagens svenska stängning var dock rörelsen beskedliga 2 punkter för amerikansk tioårsränta sedan den svenska stängningen i onsdags till 1,63 procent.

Flera Fed-ledamöter har under veckan tonat ned betydelsen av den höga inflationen, varav tre guvernörer. Lael Brainard gjorde det före KPI-utfallet och Richard Clarida och Cristopher Waller gjorde det efter.

Cristopher Waller sade på torsdagen att även om inflationen kan komma att ligga kvar över Federal Reserves 2-procentsmål även under 2022, så är det inte troligt att den högre inflationen är uthållig.

På fredagen sade Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, till Bloomberg TV att Feds policy är på rätt väg nu och att de kommer att kommunicera förändringar väl i förväg.

Enligt henne är inflationsförväntningarna viktiga i nuläget. Inflationen i USA kommer att ligga över 2 procent i år, men senare sjunka under 2022 när diverse utbudsrestriktioner lättar, resonerade hon.

På fredagen kom amerikansk industriproduktion och detaljhandelsförsäljning för april in något under snittförväntan. Preliminärt Michiganindex för maj visade samtidigt på en oväntad nedgång i de amerikanska konsumenternas förtroende, jämfört med i april. Detta medan förväntan över inflationen på ett år lyfte till 4,6 procent (3,4).

Richard Curtin, chefsekonom för Michiganindexenkäten, framhöll i en kommentar att det var inflationen som fick de sentimentet bland de amerikanska konsumenterna att försämras till 82,8 i maj, från 88,3 månaden före. Utfallet rubbade dock inte på riskaptiten på Wall Street med USA-börsindex fortsatt upp när svensk räntemarknad tog helgstängt.

Kronan var en aning försvagad mot dollar mellan onsdagens och fredagens svenska stängning till 8:34 samt ett par öre svagare emot euro till 10:13.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -