Öhman Global Hållbar
Öhman Global Hållbar ökade 0,91 procent i april - Alphabet levererade stark rapport (Finwire)

2021-05-14 12:37
Fonden Öhman Global Hållbar steg 0,91 procent i april. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Filip Boman.

Inledningsvis skriver förvaltaren att globala aktiemarknader fortsatte upp på bred front i april. Teknologi ledde åter börserna drivet mycket av starka rapporter inom IT från bolag såsom Alphabet, Facebook och Apple. Förutom bra vinstrapporter så bidrog framskridandet av Bidens stimulanspaket samt en fortsatt duvaktig amerikansk centralbank till de starka börserna.

Främsta bidragsgivaren under april var Alphabet som steg 11 procent till följd av en överraskande bra kvartalsrapport. Den brasilianska husdjurskedjan Petz 23 gynnade också avkastningen drivet av en stark brasiliansk börs och positiva kommenterar från analytiker. I den negativa vågskålen fanns Hologic som föll 15 procent.

Angående framtiden skriver förvaltaren följande.

"Marknadsuppgången kan fortsätta med stöd av förbättringar i vinster, låga räntor och hopp om normalisering av ekonomier samtidigt som allt fler människor blir vaccinerade. Den starkare ekonomiska tillväxten gör att vi tror att marknaden fortsätter skifta fokus från bolag som har majoriteten av sina förväntade vinster långt i framtiden, till bolag med mer närtida kassaflöden. Mot slutet av året ser vi att dynamiken kan ändras till fördel för tillväxtbolag med överkomliga värderingar."

De tre största innehaven i portföljen var Alphabet, Microsoft och Apple med portföljvikter på 4,2, 4,1 respektive 2,6 procent.

USA var den region med mest allokerat kapital, exponeringen uppgick till 51,5 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Öhman Global A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -