RB
VIKTIGT STABIL INFLATIONSFÖRV KOMMANDE MÅNADER – JANSSON (Direkt)

2021-05-10 09:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att förtroendet för inflationsmålet är intakt, vilket understryks av stabila långsiktiga inflationsförväntningar nära 2 procent, kommer att bli mycket viktigt under de kommande månaderna när inflationen varierar kraftigt upp och ner.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid det penningpolitiska mötet den 26 april, enligt protokollet från mötet.

"Enligt vår prognos kommer KPIF-inflationen att stiga till 2,3 procent i april och därefter falla tillbaka snabbt till som lägst 0,8 procent i juli. Inflationen rensad för energipriser beräknas då till och med bli ännu lägre, bara 0,3 procent. Men så länge man har klart för sig att vi här har att göra med tillfälliga variationer i inflationen har Riksbanken alla förutsättningar att, som det brukar heta, "se igenom" dessa inflationssvängningar utan att behöva ändra penningpolitiken", sade han.

I ett sådant gynnsamt scenario där de ekonomiska aktörerna inser att det rör sig om tillfälliga inflationsvariationer bör varken de finansiella förhållandena eller inflationsförväntningarna på lite längre sikt påverkas särskilt mycket, resonerade han.

Under de senaste månaderna har inflationsförväntningarna kännetecknats av en "påfallande stabilitet" vid 1,8 procent, trots volatila inflationsutfall, angav han.

"Att inflationsförväntningarna på fem års sikt bland penningmarknadens aktörer ligger mycket stabilt nära 2 procent är naturligtvis väldigt bra", sade han med tillägg att även resultaten i den större kvartalsenkäten för mars gav en "anledning till optimism".

Han upprepade sin bedömning om att det vidbehov av en mer expansiv penningpolitik skulle handla om räntesänkningar.

"Att bara köpa mer värdepapper kommer, så som jag ser det, inte att vara tillräckligt. Men på den här punkten håller jag fast vid min tidigare slutsats: Problemen som vi har när det gäller att klara inflationsmålet är just nu dessbättre inte tillräckligt allvarliga för att det ska vara värt att använda det utrymme för en sänkt reporänta som vi har kvar", sade han.

I paritet med tidigare bedömningar som han gjort sade han att Riksbanken som mest kan tänkas kunna sänka räntan ett par, tre eller maximalt fyra gånger med 25 räntepunkter. Att slösa på det begränsade krutet ser han som onödigt när det "för stunden inte finns några tecken på att förtroendet för inflationsmålet är på väg att vika".

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -