RB
UPPGIFT FRAMÖVER ATT HÅLLA RÄNTELÄGET LÅGT – INGVES (Direkt)

2021-05-10 09:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konjunkturutsikterna ser något ljusare ut men det råder fortfarande stor osäkerhet om den ekonomiska återhämtningen i Sverige och globalt, och risker för bakslag finns.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves vid det penningpolitiska mötet den 26 april, enligt protokollet från mötet.

Han påpekade att ett viktigt antagande bakom Riksbankens prognos om en ljusare bild av den globala konjunkturen är att vaccinationsprogrammen löper på utan nya komplikationer

"Men som vi sett under våren kan oväntade problem uppstå, och det går inte att utesluta att ytterligare förseningar inträffar", sade Stefan Ingves.

Mer bekymmersamt på sikt, både ekonomiskt men framför allt mänskligt, är att det fortfarande är främst utvecklade ekonomier som kommit igång med vaccinationer.

"I stora delar av världen ser det ut att dröja en lång tid innan en tillräckligt stor andel av befolkningen är vaccinerad. Och så länge som det förhåller sig så kommer covid-19 fortsatta att vara ett utdraget problem för världssamfundet och en riskfaktor i världsekonomin.", fortsatte han.

Ingves framhöll vidare att Riksbankens uppgift framöver är att se till att ränteläget hålls lågt så att återhämtningen kan fortgå och inflationen kan stiga mot Riksbankens mål.

"Skulle den ekonomiska utvecklingen åter bli sämre finns flera sätt att öka penningpolitikens expansivitet. Reporäntan kan sänkas, även om utrymmet för sänkningar kanske inte är så stort. Vi kan skala upp våra tillgångsköp och vidta nya åtgärder för att främja kreditgivningen", sade han.

Riksbankschefen påpekade samtidigt att för att stödja enskilda branscher eller särskilda grupper av arbetslösa krävs riktade åtgärder, för vilket finanspolitik är ett bättre alternativ än penningpolitiska lättnader som verkar mera brett.

"Riksbanken bidrar till den ekonomiska återhämtningen genom att hålla ränteläget lågt. Det låga ränteläget, tillsammans med starka offentliga finanser gör det möjligt för omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid så att svensk ekonomi går tillbaka till ett mer normalt läge", sade han.

Ingves tillade att om Riksbanken har rätt i sin prognos förs svensk ekonomi tillbaka till den tillväxtbana vi föreställde oss före pandemin.

"Skulle så bli fallet är det en ganska unik händelse där de ekonomiska skadorna på svensk ekonomi är förhållandevis temporära. Det till skillnad från stora finansiella kriser som tenderar att vara mycket svårare att hämta igen" sade Stefan Ingves.

Han påpekade dock samtidigt att vi enbart räknar med en återgång till den gamla tillväxtbanan viket innebär att pandemin, utöver lidandet, förblir en evig kostnad för folkhushållet.

Riksbankschefen tog också upp det faktum att bostadspriserna och hushållens skulder har ökat ytterligare under det senaste året och framhöll vikten av att lösa de strukturella problemen på bostadsmarknaden.

"Stora skulder och strukturella problem förblir en växande risk i svensk ekonomi även efter det att pandemin lagt sig", sade han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -