RB
KRÄVS FORTSATT EXPANSIV PEN POL FÖR STÖTTA EKONOMIN – PROT (Direkt)

2021-05-10 09:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Återhämtningen är på god väg, men det dröjer innan inflationen mer varaktigt är nära målet på 2 procent. Det krävs därför en fortsatt expansiv penningpolitik för att stödja ekonomin och inflationen.

Det noterades vid Riksbankens penningpolitiska möte den 26 april, enligt en sammanfattning av protokollet i ett pressmeddelande.

Ledamöterna noterade att återhämtningen fortsätter i världsekonomin trots en ökad smittspridning. Snabba och kraftfulla finans- och penningpolitiska åtgärder i omvärlden och Sverige har mildrat den ekonomiska nedgången och förhindrat en finanskris.

Konjunkturutsikterna ser något ljusare ut nu än vid det penningpolitiska mötet i februari, men ledamöterna konstaterade samtidigt att krisen har resulterat i en tudelning mellan länder, sektorer och olika grupper på arbetsmarknaden. Delar av tjänstebranscherna tyngs fortfarande av restriktionerna. Vaccinationerna som pågår är en viktig förutsättning för att smittspridningen ska dämpas, restriktionerna lättas och produktionen inom kontaktintensiva tjänstebranscher ska kunna ta fart igen.

Ledamöterna poängterade att det blir stora kast i inflationen det kommande året till följd av pandemin och volatila energipriser och det är därför viktigt att de mer långsiktiga inflationsförväntningarna fortsätter att vara stabila vid 2 procent.

Återhämtningen i den svenska ekonomin är på god väg, men kostnadstrycket bedöms stiga relativt långsamt och, liksom i februariprognosen, dröjer det innan inflationen mer varaktigt är nära målet på 2 procent.

Flera av ledamöterna konstaterade att om återhämtningen blir starkare än väntat och inflationen överstiger målet behöver det inte vara ett skäl att göra penningpolitiken mindre expansiv. Om penningpolitiken behöver göras mer expansiv pekade några ledamöter på att en räntesänkning är fullt möjlig.

Flera pekade på vikten av att, som aviserats, utnyttja hela ramen för värdepappersköp om 700 miljarder under 2021 och att därefter hålla innehavet ungefär oförändrat under nästa år. Detta då man inte vill riskera en oönskad åtstramning av de finansiella förhållandena.

Några ledamöter lyfte fram riskerna kopplade till utvecklingen på bostadsmarknaden och underströk hur viktigt det är att vi i Sverige kommer till rätta med de strukturella problem som finns där.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -