RB
BÄTTRE MED FÖR EXPANSIV POLITIK ÄN FÖR STRAM - SKINGSLEY (Direkt)

2021-05-10 09:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är bättre om penningpolitiken blir för expansiv för länge än för stram för tidigt.

Det sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley vid det penningpolitiska mötet den 26 april, enligt protokollet från mötet.

"I valet mellan att penningpolitiken visar sig bli expansiv under för lång tid respektive för kort tid föredrar jag risken att expansionen pågår för länge. En situation där inflationen skjuter över 2-procentsmålet går att hantera med nuvarande policyverktyg", sade hon,

Hon tillade att det den omvända situationen – att penningpolitiken stramas åt för tidigt – dock är betydligt svårare att hantera.

"Det blir som att jaga en fallande sten, eller mer konkret, en fallande inflation. Erfarenheterna från mitten av 2010-talet, när inflationen var för låg länge, visar att det kan krävas betydande penningpolitiska insatser under lång tid för att vända utvecklingen. Den situationen bör Riksbanken inte hamna i igen", sade hon.

Cecilia Skingsley sade vidare reporäntan visserligen kan sänkas till minus igen, men att den har kommit i skymundan i rollen som primärt verktyg för penningpolitiken. För att reporäntan ska kunna återgå till att vara ett mer kraftfullt policyverktyg behöver det nominella genomsnittliga ränteläget i ekonomin stiga till en högre nivå och för det krävs en högre genomsnittlig inflation.

"Får man till den här utvecklingen byggs det upp ett utrymme att använda reporäntan när framtida konjunkturnedgångar uppstår. Det skulle jag välkomna", sade hon.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -