Lannebo Sverige Hållbar
Lannebo Sverige Hållbar upp 2,7 procent i april - cykliska bolag var månadens förlorare (Finwire)

2021-05-10 09:15
Fonden Lannebo Sverige Hållbar steg 2,7 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 3,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 18,5 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf.

AstraZeneca, AFRY och Instalco var fondens största innehav vid månadens slut.
Bolagsrapporterna för det första kvartalet kom enligt förvaltarna in bättre än marknadens förväntningar. Trots imponerande rapportutfall menar förvaltarna att det var få aktiekurser som klättrade vidare.

Cykliska bolag som SKF, Sandvik och Epiroc finner man bland månadens förlorare. Månadens starkaste sektor var istället hälsovård där Getinge och AstraZeneca bidrog.
Förvaltarna uppger att aktier med tydlig grön profil hade det fortsatt trögt på aktiemarknaden i april.

"Det förefaller som den medvind som aktierna hade förra året från starka fondflöden har vänt till motvind. Vi ser dock att de fundamentala drivkrafterna för omställning från fossilt till förnyelsebar och från linjärt till cirkulärt är starka över hela världen, vilket ger goda förutsättningar för stark tillväxt under lång tid framöver".
Fonden har tidigare ägt Garo och sålt, men nu köpt igen.

"Bolaget, som är en av de främsta tillverkarna av elbilsladdstolpar, har haft lite bekymmer med andra delar av sin verksamhet som missgynnats av minskat bostadsbyggande. Signaler från byggbolag visar att bostadsbyggandet är på väg upp igen vilket gynnar det affärsområdet inom Garo. Framtiden för laddstolpar ser ljus ut då elektrifieringen av personbilar rullar allt snabbare", skriver förvaltarna.

Fonden har även ökat i Essity och Sandvik, och sålt innehaven Nederman, Stora Enso och Biogaia.


[Tabell 1]

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lannebo Sverige Hållba... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -