På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FORDON
BILLIGARE BYGGA ELBIL ÄN BENSIN/DIESEL 2027 - BLOOMBERG (Direkt)

2021-05-10 10:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Innan 2027 kommer det vara billigare att bygga elbilar än bensin- och dieseldrivna bilar, och åtstramning av miljölagar kan också leda till att försäljningen av elbilar tar över innan mitten av 30-talet, enligt en prognos från Bloomberg New Energy Finance (NEF).

Minskade kostnader för produktion av batterier i kombination med alltmer strömlinjeformade leverantörskedjor kommer medföra att miljövänligare fordon blir billigare att producera inom sex år även om inga statliga stöd fes, enligt analystjänsten refererad av The Guardian.

Det genomsnittliga inköpspriset för medelstora el- och bensinbilar spås mötas år 2026 på 19.000 euro. I dag ligger snittet för elbilar omkring 15.000 euro över nivån för bensinbilar.

För närvarande är det just batteripriserna som är den största utmaningen för utvidgningen av elbilsmarknaden. Men dessa spås falla med omkring 58 procent mellan 2020 och 2030.

The Guardian noterar att Bloomberg NEF är något mer återhållsam än andra liknande prognosmakare. Banken UBS har spått att produktionskostnaderna för el- respektive bensinbilar kommer vara i fas redan under 2024, skriver The Guardian.Renault SA - I dag

{point.key}

Toyota Motor Corp - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

NIO Inc - I dag

{point.key}

Daimler AG - I dag

{point.key}

Ford Motor Co - I dag

{point.key}

General Motors Co - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -