På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Dustin
Kavaljer Quality Focus steg 4,5 procent i april - tog in Dustin och Matas i portföljen (Finwire)

2021-05-10 10:57
Fonden Kavaljer Quality Focus steg 4,5 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 3,6 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 27,46 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander.

Främsta bidragsgivare under månaden var New Wave, Bahnhof och AQ Group. I den negativa vågskålen fanns Husqvarna och Kindred.

Under april valde Lindvall och Telander att öka innehaven i Doro, Fenix Outdoor och Xano. Nya innehav i fonden är Matas och Dustin som är två e-handelsbolag med ledande marknadspositioner.

Matas är ett tämligen okänt bolag i Sverige men i Danmark är det ett av de mest kända varumärkena. Bolaget har funnits i 70 år och är Danmarks största detaljhandlare inom skönhet och hälsoprodukter.

"Sedan 2015 har Matas tillväxt varit 17 procent samtidigt som det svenska parfym och skönhetsbolaget Lyko vuxit med 253 procent. Det syns i värderingen. Matas värderas till P/E 12 samtidigt som Lyko värderas till dryga P/E 70. Båda bolagen värderas till cirka 5 miljarder kronor. Matas omsatte 2020 5 019 miljoner kronor, Lyko omsatte 2020 1 680 miljoner kronor. Matas har nyligen höjt sina tillväxt och marginalmål för året 2020/2021. Matas synnerliga starka marknadsposition i kombination med förväntningar om ökad e-handel och låga värdering gör att vi ser positivt på Matasaktien", skriver förvaltarduon.

Dustin är Nordens största e-handlare till företag. Bolaget har även en växande marknad i Beneluxregionen. Förvaltarna skriver att bolaget har ett lågt kapitalbehov, stabila marginaler och stabila kassaflöden. Dustin har ett starkt kassaflöde som har gett utrymme för att växa genom förvärv. Under april förvärvades nederländska Centralpoint som är en ledande IT-återförsäljare i Beneluxregionen.

Det största innehavet i fonden var Ratos med en portföljvikt på 6,2 procent. Även Kindred och Xano vägde tungt med 5,6 respektive 5,1 procent.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

LMM - Kavaljer Quality... - I dag

{point.key}

Dustin Group - I dag

{point.key}

Matas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -