På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
JOBBRAPPORTEN FÖR APRIL "KLAR BESVIKELSE" – CAPITAL EC (Direkt)

2021-05-07 15:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den dämpade sysselsättningsökningen i april, +266.000 personer, är en "klar besvikelse" givet förväntningarna om en ökning med en miljon, men det behöver inte betyda att återhämtningen är i fara.

Det skriver Capital Economics i en snabbkommentar på den oväntat svaga jobbrapporten.

"När de flesta högfrekvensindikatorerna ännu pekar mot ytterligare förbättring, och antalet nyanmälda arbetslösa har fallit som en sten de senaste veckorna, tvivlar vi på att den (jobbrapporten) signalerar risker mot återhämtningen. Men det kan indikera att arbetskraftsbrist börjar bli ett signifikant sänke", skriver Capital Economics.

De påpekar dock att den tydliga inbromsningen i sysselsättningstillväxten antyder svagare momentum än väntat. Lättade restriktioner har visserligen lyft sysselsättningen i de värst drabbade sektorerna, inom "leisure & hospitality" ökade sysselsättningen med 331.000 personer och återöppnade skolor bidrog till att antalet sysselsatta inom utbildning ökade med 31.000 personer.

"Men dessa uppgångar var mindre än vi hade väntat, och de motverkades hur som helst av nedgångar i sysselsättningen i andra sektorer", skriver Capital Economics.

Ekonomerna är tveksamma om hur mycket vikt man bör lägga på den svaga jobbrapporten när de flesta andra indikatorer antyder en snabb ekonomisk återhämtning, en det är en tydlig påminnelse om att arbetsmarknaden är en "laggande indikator".

"För Fed misstänker vi att det betyder att det kommer att ta många månader innan den bedömer att ekonomin har gjort 'substantiella ytterligare framsteg'… Det betyder att allt snack om tapering, för att inte tala om räntehöjningar, ännu ligger en bit bort", skriver Capital Economics.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -