RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED EFTER SVAG JOBBRAPPORT (Direkt)

2021-05-07 16:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska jobbrapporten blev en kalldusch för förväntningarna om en stadig uppgång för den ekonomiska aktiviteten.

USA-räntorna sjönk initialt upp till 8 punkter efter rapporten men vände därefter åter uppåt och netto var den tioåriga statsobligationen 4 punkter ned till 1,54 procent. Dollarn tappade från 1:2060 till 1:2130 mot euron, efter att ha var nära 1:2150-nivån.

Den amerikanska ekonomin adderade 266.000 nya jobb i april, under väntade 978.000, samtidigt som marsutfallet reviderades ned till 770.000 (från 916.000).

Arbetslöshetsnivån steg oväntat till 6,1 från 6,0 procent, prognosen låg på 5,8 procent.

Arbetskraftens andel av befolkningen steg till 61,7 procent från 61,5 procent föregående månad, medan andelen sysselsatta steg svagt till 57,9 procent från 57,8, vilket kan jämföras med 61,1 procent före pandemin.

ING skrev i en kommentar att nedgången inom detaljhandel, transport och industrin varit överraskande givet den starka utvecklingen i dessa sektorer de senaste månaderna. Att byggjobben är oförändrade är också förvånande.

Positivt är att hotell- och fritid ökade 331.000, vilket återspeglar att ekonomin åter öppnar. 48.000 fler offentliganställda är ändå lite med tanke på de stora stimulanserna.

Icke säsongsjusterat ökade sysselsättningen med 1,1 miljoner efter +1,2 miljoner i februari och mars, så det kan vara "problem" med säsongsjusteringarna under pandemin som ligger bakom besvikelsen, även om det inte finns några riktiga bevis.

Den amerikanska ekonomin har gjort stora framsteg sedan botten i pandemin i april (2020) då 22,4 miljoner förlorat sitt jobb. Nästan två tredjedelar har åter hittat sysselsättning och "nettoförlusten" är nu nere på 8,2 miljoner.

"Trots det visar dagens rapport på en klar inbromsning. Fed-chefen har gjort det klart att de policyansvariga vill se en 'rad' av starka jobbrapporter innan de överväger att ändra sin hållning och det erbjuder ett visst stöd för deras position att den första räntehöjningen inte kommer förrän 2024", skrev de.

Samtidigt visar NFIB:s enkät rekordstor andel företag som har lediga jobb som de inte kan bemanna. Den uppenbara anledningen är problem med barnomsorg som fortsatt tvingar föräldrar att vara hemma när skolorna hållit stängt. Extra arbetslöshetsunderstöd kan också ha bidragit.

"Vi kommer att få se USA återhämta all förlorad produktion under pandemin i detta kvartal, men att åter få tillbaka alla förlorade jobb kommer att ta många fler månader", skrev ING.

Fed funds-terminerna visade minskad sannolikhet för en räntehöjning, med en första fullt inprisad först i mitten av 2023.

Fedchefen i Richmond, Thomas Barkin, kommenterade på fredagen den överraskande svaga jobbrapporten för april, som han hänvisade till flaskhalsar för arbetare som går tillbaka i sysselsättning. Bakomliggande orsaker kan vara en oro för coronaviruset, barnomsorg, pensioneringar och tillgången på arbetslöshetsunderstöd som försvåra för företagen att få tag på arbetskraft.

"Jag tror inte att efterfrågesidan är vårt problem längre. Det är utbudssidan", sade han.

Noteras från grannlandet Kanada kan att antalet sysselsatta minskade med 207.000 i april, medan arbetslöshetsnivån steg till 8,1 procent. Kanadadollarn stärktes ändå något mot USA-dollarn.

Europaräntorna steg inför rapporten, sjönk därefter och steg sedan under den avslutande handeln, så nettoförändringarna blev små. Tyska räntor var i stort oförändrade medan spanska och italienska steg 1-2 punkter.

Martin Kazaks, centralbankschef i Lettland och ECB-rådsledamot, sade att det vid mötet i juni, i samband med de nya prognoserna, kan bli aktuellt att dra ned på köpen inom PEPP-programmet.

"Om de finansiella förhållandena förblir gynnsamma så kan vi i juni besluta att köpa mindre. Flexibilitet är själva kärnan i PEPP", sade han enligt Bloomberg News.

Han sade att uppdämd efterfrågan, ökad utlåning och spridningseffekter från de massiva stimulanserna i USA ger uppåtrisker för de ekonomiska utsikterna. ECB kommer inte att agera på alla former av ränteuppgångar, utan titta på en rad faktorer, där läget i återhämtningen är en.

Han ser inte skäl att förlänga köpen bortom mars 2022 och hela paketet kanske inte behöver användas, men det är samtidigt för tidigt att tala om en exit från programmet då osäkerheten är stor. Om inte inflationsutsikterna förbättras kan det senare bli aktuellt att ändra i köpen inom APP, det tidigare programmet som löper tills vidare, noterade han.

ECB meddelade i mars att de ska dra upp tillgångköpen i närtid för att bibehålla gynnsamma förhållanden.

Europadata visade ett lite blandat resultat. Den tyska industriproduktionen steg 2,5 procent i mars jämfört med februari (väntat +2,3 procent) medan den franska produktionen ökade med 0,8 procent (väntat +2,0). Den spanska var upp 0,4 procent.

Svenska räntor följde övriga Europa och var i stort oförändrade, medan kronan stärktes 10 öre till 8:34 mot dollarn och7 öre till 10:12 mot euron.

Riksgälden rapporterade åter ett starkare utfall för statens finanser än prognos, med skatteinkomsterna cirka 4 miljarder kronor högre än väntat.

Totalt har statens budgetsaldo överraskat på uppsidan med cirka 33 miljarder kronor jämfört med februariprognosen.

"Skattekronorna rullar in tack vare en bättre ekonomisk återhämtning än väntat. Men troligen blir budgeten framöver mer som prognos när alla nya utgifter kommer", skrev Knut Hallberg på Swedbank i en kommentar.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -