PROGNOS
KPIF TOPPAR VÄL ÖVER RIKSBANKSMÅLET I APRIL – INF (Direkt)

2021-05-07 15:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) KPIF-inflationen kan ha stigit till den högsta nivån på två och ett halvt år i april, och kanske även något högre än vad Riksbanken räknat med. Men det handlar med all säkerhet bara om en temporär respit för Riksbanken - inflationstakten sjunker sannolikt markant kommande månader.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha stigit till 2,4 procent i april från 1,9 procent i mars. KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE) väntas samtidigt ha stigit till 1,6 från 1,4 procent förra månaden. Riksbankens prognoser från i april pekade mot 2,3 respektive 1,5 procent.

Prognos mar (%)    Infront  Riksbanken         mar     Diff RB
==============================================================
KPI m/m                0,2                     0,2            
KPI y/y                2,2                     1,7            
KPIF m/m               0,2                     0,2            
KPIF y/y               2,4         2,3         1,9         0,0
KPIFXE, y/y            1,6         1,5         1,4        -0,1
==============================================================
Diff RB anger hur mycket utfallet förra månaden avvek från Riksbankens prognos.

I mars vände inflationstakten upp efter oväntat svaga utfall i februari, och utfallen kom in väl i linje med vad Riksbanken hade antagit i februariprognosen. Och med en nivå på 1,9 var KPIF-inflationen den högsta som uppmätts sedan i maj 2019 (2,1).

Nu väntas en kombination av olika temporära effekter ha bidragit till att föra upp KPIF-inflationen till den högsta nivån sedan oktober 2018, och bortsett från en rad tillfälliga episoder har så höga nivåer inte varit vanliga sedan första halvan av 1990-talet.

"KPIF i april får stöd av ett antal faktorer som sammanfaller, utöver stigande energipriser (år/år) vars baseffekt nu är som störst", skriver ekonomerna på Swedbank i ett kundbrev.

Utöver energipriserna ser Swedbank ett flertal undergrupper som väntas bidra positivt till KPIF-inflationen i april. Bland de mest påfallande är livsmedelspriserna som väntas ha stigit under mätperioden för KPI efter en nedgång i samband med påsken, som i år inföll i början av april (2020 inföll påsken mer i mitten av april, och därmed närmare mätperioden för KPI).

Det är en samstämmig uppfattning bland ekonomer, inklusive Riksbanken att den väntat höga nivån för KPIF-inflationen i april blir en högst tillfällig topp, som sannolikt inte kommer att ses igen de kommande åren.

Enligt Riksbankens egen prognos, från i april, sjunker KPIF-inflationen därefter till 1,9 procent i maj, 1,2 procent i juni och 0,8 procent. Därefter väntas en viss återhämtning men inflationstakten väntas inte komma riktigt nära Riksbankens 2-procentsmål igen förrän i början av 2024.

SEB har visserligen nyligen höjt sin KPIF-prognos för i år, främst till följd av högre energipriser, och även för nästa år på grund av trenden med stigande priser på internationella råvarumarknader. Men banken ser fortsatt en tydlig nedgång i KPIF-inflationen efter väntade toppnoteringen i april.

"Vi räknar fortsatt med att priserna vänder markant neråt under senvåren och sommaren drivet av en kombination av baseffekter från lägre varupriser men också baseffekter och en reviderad säsongseffekt orsakad av en lägre vikt för internationella resor", skriver SEB-ekonomerna Olle Holmgren och Marcus Widén i ett kundbrev.

Även Nordea räknar med att inflationen kommer att falla "substantiellt" kommande månaderna, men de ser nu också möjligheter för en "andra topp" för inflationen senare i år.

"Livsmedelspriserna har fortsatt stiga globalt. Spannmålspriserna är höga, inte minst i Kina. Det kan med viss eftersläpning påverka svenska livsmedelspriser, vilket antyder uppåtrisker mot vår KPIF-prognos. Vi kan därmed få se en andra topp för inflationen under andra halvåret, om än kanske inte så hög som i april", skriver Torbjörn Isaksson, chefsstrateg på Nordea, i ett kundbrev.

SCB publicerar KPI för april onsdagen den 12 maj, klockan 9.30.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt

Andreas Westermark

Infront


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -