MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2021-05-07 15:33

MÅNDAG DEN 10 MAJ

=================

- SEB: boprisindikatorn maj kl 6.30

Denna indikator har med den trots pandemin starka bostadsmarknaden lyft till den högsta nivån på nära fyra år om 63 för april. Ytterligare stegring i maj skulle innebära att högstanivåerna kring 70 från slutet av den förra riktigt starka perioden på bostadsmarknaden (2015-2017) kommer allt närmre.

- Norge: KPI april kl 8.00

Kärninflationen har legat på relativt höga 2,7% under inledningen av 2021. Norges Bank antar att dämpade löneökningar och en förstärkning av norsk krona ska dämpa pristrycket framöver. Redan i april väntas kärninflationen ha rört sig tillbaka ned emot 2 procentsnivån och sedan under denna i sommar, framhåller Handelsbanken i en kommentar.

Den norska centralbanken räknar trots allt fortsatt med att börja höja räntan under årets andra halvår.

- Riksbanken: protokoll från mötet den 26/4 kl 9.30

Riksbanken lämnade som väntat såväl reporänta och räntebana som tillgångsköp oförändrade vid april-mötet. Beslutet var enigt inom direktionen och Swedbank noterar i sitt veckobrev att det ska mycket till för att direktionen ska ändra kurs. I vanlig ordning ser banken det ändå som "intressant att fånga upp små åsiktsskillnader direktionsmedlemmarna emellan".

TISDAG DEN 11 MAJ

=================

- Prospera: inflationsförväntan penningmarknad kl 8.00

Femårsförväntningarna har legat runt 1,7-1,8 procent under hela pandemin och återkom från 1,7 till 1,8 procent i den senaste mätningen. Swedbank anser i ett veckobrev att de fortsatta signalerna om stigande prisplaner från företag (PMI och KI-barometern) ger skäl att tro att de femåriga inflationsförväntningarna på marginalen fortsätter uppåt.

- Tyskland: ZEW-index maj kl 11.00

ZEW-indexet över de tyska investerarna och analytikernas förväntningar på ekonomin sjönk oväntat i april efter att ha överträffat konsensus under varje föregående månad sedan december. För maj pekar Trading Economics konsensus mot en nära oförändrad nivå från april runt 70.

ONSDAG DEN 12 MAJ

=================

- SCB: KPI april kl 9.30

KPIF-inflationen kan ha stigit till den högsta nivån på två och ett halvt år i april, och kanske även något högre än vad Riksbanken räknat med. Enligt Infronts enkät väntas en KPIF-inflation om 2,4 procent i april från 1,9 procent i mars.

Men det handlar med all säkerhet bara om en temporär respit för Riksbanken - inflationstakten sjunker sannolikt markant kommande månader, bedömer marknadsaktörer.

"Faktorerna som trycker upp priserna kommer troligen endast att vara temporära. Samtidigt bedömer vi att det underliggande pristrycket är dämpat", skriver Capital Economics i ett veckobrev.

- USA: KPI april kl 14.30

Inflationstakten väntas stiga till 3,6 procent i april från 2,6 procent i mars och kärninflationen väntas stiga till 2,3 procent från 1,6 procent, enligt Trading Economics.

Unicredit noterar att det är stora baseffekter som ligger bakom att kärninflationen väntas lyfta över Feds mål.

"Vi väntar oss att inflationsökningen (från baseffekter och obalans i utbud och efterfrågan) i stort kommer att vara övergående", framhåller banken.

- FHM: besked om restriktioner

Folkhälsomyndigheten har angivit att vissa lättnader kring bland annat publikrestriktioner kan komma att ske från tidigast den 17:e maj beroende på smittoläget och belastningen i sjukvården. Myndigheten väntas denna onsdag ge vidare besked om eventuella lättnader i rådande restriktioner.

TORSDAG DEN 13 MAJ

==================

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Kom senast för den första gången sedan pandemins utbrott in på lägre nivå än 500.000. Wells Fargo noterade att det var ett bevis på att återhämtningen håller. Antalet nyanmälda arbetslösa kan ha fortsatt ned från de 498.000 under den gångna veckan, enligt ekonombedömningarna.

FREDAG DEN 14 MAJ

=================

- USA: detaljhandel april kl 14.30

Efter +9,8 procent i mars, från februari, förväntas ytterligare 0,2 procents uppgång mellan mars och april, enligt Trading Economics konsensusprognos. Den positiva utvecklingen i detaljhandeln väntas alltså ha fortsatt, men i en mycket svagare takt. Exempelvis har restaurangbokningarna fortsatt att öka under april, konstaterar Unicredit i ett veckobrev.

- USA: industriproduktion april kl 15.15

Även industriproduktionsutvecklingen var positiv i mars, upp 1,4 procent mot februari, och väntas enligt konsensusprognosen ha fortsatt upp 1,9 procent under april.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -