KOPPAR
STARKA JOBBSIFFROR KAN ELDA PÅ PRISUPPGÅNGEN (Direkt)

2021-05-07 12:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inför offentliggörandet av de viktiga sysselsättningssiffrorna från USA för april, klockan 14.30 svensk tid, väntas en stark utveckling för den amerikanska arbetsmarknaden.

Bland de varor som väntas röra sig som en konsekvens av utfallet finns koppar, som nådde en ny toppnotering tidigare på fredagen. Metallen handlas nu till över 10.200 dollar per ton, och vissa analytiker räknar med att den kan komma att stiga upp emot 15.000 dollar inom överskådlig tid.

Återöppnandet av stora industrier har satt fart på många olika råvaror, och vad gäller koppar har ökningen sedan årsskiftet varit drygt 28 procent och från en bottennotering under 2020 är uppgången hela 115 procent.

Kopparpriset betraktas allmänt som ett riktmärke för livskraften i den globala ekonomin i stort, då metallen har talrika användningsområden - bland annat inom byggen, vid tillverkning av elektroniska produkter, värme- och kylsystem och inom fordonssektorn – med mera.

"De långsiktiga utsikterna för metallpriserna är 'alltför bra' och pekar mot högre priser under de kommande åren", sade Commerzbanks analytiker Daniel Briesemann till Bloomberg.

Bank of America räknar enligt Mining.com med att koppar kan komma att nå nivåer på 13.000 dollar per ton under de kommande månaderna, delvis som en konsekvens av låga lager.

På LME-börsen i London kostade koppar i morse 10.215 dollar per ton, en ökning från föregående handelsdag med 100 dollar eller 1,0 procent.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -