På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Coeli Global Selektiv R SEK
Coeli Global Select ökade 0,80 procent i april - lyfter fram BAM, Traton, Carrier och Intel (Finwire)

2021-05-07 12:55
Fonden Coeli Global Select R SEK steg 0,80 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,27 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,94 procent och är därmed sämre än index som har ökat 12,30 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Andreas Brock och Henrik Milton.

Under månaden som passerade var fondens tre bäst aktier Nvidia, Zoetis och Amazon. I den negativa vågskålen fanns Intel, Renault och HDFC Bank. Överlag har rapporterna från fondens bolag varit bra och de flesta har kommit in bättre än förväntat.

"Två bolag som lämnade fina och starka rapporter var Apple och Amazon. Apples tillväxt i omsättning landade på hela 53,6 procent i årstakt drivet av en lyckad lansering av iPhone 12 och stark efterfrågan på deras övriga produkter. Motsvarande tillväxttal i omsättning för Amazon var 43,6 procent. Amazon som idag har över 1,2 miljoner anställda växte både inom e-handel och datacenter", skriver Brock och Milton.

Vidare skriver förvaltarduon att de med glädje kan konstatera att vaccinet biter på covid-19 och antalet sjukdomsfall är nu på nedgång. Sammantaget förbättras nu läget för ekonomierna på många fronter.

Följetången med brist inom halvledare fortsätter och fondens innehav i Intel och TSMC försöker för fullt att mätta behovet.

"TSMC har meddelat att det kommer dröja till 2022 innan situationen har förbättrats och detta gynnar alla våra innehav inom halvledarsegmentet. Ett annat tecken på att marknaden tror på en återgång till ett normaltillstånd i våra ekonomier är att priserna på koppar, aluminium och järnmalm är på historiskt höga nivåer. Detta påverkar tillverkande bolag som använder olika metaller som insatsvaror, eftersom de får högre inputkostnader och därför kan tvingas höja priserna mot oss konsumenter allteftersom", fortsätter förvaltarna.

Angående framtiden skriven Brock och Milton att de vill lyfta fram några aktier som de kategoriserar som special situations. För bolagen BAM, Traton, Carrier och Intel menar förvaltarna att framtiden ligger i bolagets egna, eller bolagets vd:s, händer och således är de mindre beroende av makromiljön. Dessutom handlas bolagen på låga värderingar för 2022 års vinster och till rabatt mot konkurrenter.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Coeli Global Selektiv... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -