På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

VIRUS
AVTAGANDE TREND I SMITTSPRIDNING, MEN FORTSATT HÖG - FHM (Direkt)

2021-05-06 14:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trenden i smittspridningen i landet är avtagande, men den är fortsatt hög och det absolut viktigaste är att hålla avstånd till andra. Vi närmar oss 3 miljoner som fått minst en dos vaccin.

Det sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff om läget för covid-19.

Antalet anmälda fall av covid-19 ligger nu över 1 miljon och under de senaste fjorton dagarna låg antalet fall per 100.000 invånare på 675.

Drygt 336.000 testades under vecka 17, av dem var cirka 11 procent positiva, en liten nedgång från veckan före. Men det finns fortfarande regioner där antalet positiva tester ökar.

I Region Stockholm har man vänt vad som verkar ha varit en topp, med 681 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna.

I Västra Götaland var det 590 fall per 100.000 invånare, medan Region Skåne rapporterade 601 fall.

De som bor i en region med ytterligare rekommendationer ska även följa dem, betonade Karin Tegmark Wisell.

Det totala antalet som hittills har vårdats på IVA uppgår till 7.086, trenden är lätt avtagande men fortfarande är det många som vårdas på IVA. I dag vårdas 401 personer på IVA.

Enligt Emma Spak, SKR, är det nu ett av de mest pressade lägena för sjukvården sedan pandemin inleddes.

Antalet avlidna uppgår nu till 14.158, dryga 100 dödsfall per vecka.

Beträffande antalet vaccinerade har cirka 2,77 miljoner fått minst en dos. Två doser har 750.000 personer fått.

"Det stiger rätt brant och vi närmar oss 3 miljoner vaccinerade", konstaterade Tegmark Wisell, och tillade att antalet sjukdomsfall bland äldre faller brant.

Hon sade att vaccinen har mycket god effekt mot sjukdom, men graden av samhällspridning påverkar antalet sjukdomsfall eftersom vaccinen inte är 100-procentiga.

FHM:s scenarier visar att smittspridningen kan plana ut under juli och augusti, men förutsättningen är att människors kontakter ligger kvar på samma nivåer som under våren.

Tegmark Wisell sade vidare att från början av december har de sett en kraftig ökning av andelen bland blodgivare som har antikroppar, 22 procent av dem hade det i slutet av mars.

Beträffande det globala läget för covid-19 sade hon att antalet bekräftade fall uppgår till 152 miljoner, det går uppåt sedan tre månader och den globala ökningen har nästan helt dominerats av Indien och Sydostasien. Datan avser till och med vecka 17.

På Europanivå är smittspridningen fortfarande omfattande och under vecka 16 och 17 hade Sverige bland den högsta smittspridningen, men vi har en minskande trend. Cypern ligger högst i Europa just nu.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -