BANK OF ENGLAND
LÄMNAR STYRRÄNTA, QE-PROGRAM OFÖRÄNDRADE (NY2) (Direkt)

2021-05-06 13:30

(Tillägg: från stycke elva)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska centralbanken lämnade sin basränta oförändrad på 0,10 procent på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Bank of England meddelade som väntat även att den lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund. Av dessa utgör köp av företagsobligationer 20 miljarder pund.

Policykommittén, MPC, var enig om räntan och beslutet om köp av företagsobligationer, och röstade med en majoritet på 8-1 för att fortsätta med tillgångsköpen för 895 miljarder pund.

MPC bedömde att den nuvarande hållningen för penningpolitiken fortsatt är lämplig.

De noterar att Covid-19 och åtgärderna som vidtagits för att motverka den har fortsatt haft en dramatisk och snabbt förändrad påverkan på Storbritannien och länder runt om i världen.

Den globala BNP-tillväxten har sannolikt dämpats under första kvartalet 2021 då covid-relaterade restriktioner tyngde den ekonomiska aktiviteten, även om tillväxten verkar ha varit starkare än vad som väntades i februarirapporten, noterar MPC.

De skriver vidare att utsikterna för ekonomin, och speciellt de relativa rörelserna i efterfrågan och tillgång, förblir osäkra och kommer fortsatt att bero på hur pandemin utvecklas, de åtgärder som vidtas för att skydda allmänhetens hälsa och hur hushåll, företag och finansmarknader svarar på dessa utvecklingar.

"MPC kommer att fortsätta bevaka situationen noga och kommer att vidta alla åtgärder som behövs för att uppnå sitt uppdrag. Kommittén avser inte att strama åt penningpolitiken tills det åtminstone finns tydliga bevis att betydande framsteg görs för att eliminera ledig kapacitet och uppnå 2-procentmålet varaktigt", skriver de.

Angående ramen för tillgångsköpen var det chefekonomen Andrew Haldane som röstade emot majoriteten; han förordade att rambeloppet skulle sänkas med 50 miljarder pund med hänvisning till de förbättrade ekonomiska utsikterna.

Haldane framhöll att det nu syns klara bevis för att ekonomin växer snabbt, och att det också finns goda skäl att tro att styrkan i den inhemska efterfrågan ska kunna fortsätta på en högre nivå än vad de nya prognoserna antyder.

Han framhöll också att ett starkt kostnadstryck i producentledet förstärks av efterfrågefaktorer vilket utgör uppåtrisk mot prognoserna om en inflation i linje med målet på medellång sikt. En sänkning av löpramen enligt chefekonomens förslag skulle innebära att det skulle avslutas i augusti i stället för i slutet av året.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -