KINA
RATIFICERING AV INVESTERINGSAVTAL HAR KÖRT FAST - EU (Direkt)

2021-05-04 22:22

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Ratificeringen av EU:s investeringsavtal med Kina har kört fast på grund av den försämrade relationen.

Motståndet mot avtalet har växt i Europaparlamentet efter att EU och Kina införde sanktioner och motsanktioner mot varandra i mars.

"Det är uppenbart att i den nuvarande situationen med EU-sanktioner på plats mot Kina och kinesiska motsanktioner på plats, inklusive mot ledamöter i Europaparlamentet, främjas inte ratificering", sade Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande med ansvar för handelsfrågor, på Twitter på tisdagskvällen.

Kommissionen avbryter därför sina ansträngningar av stödja ratificeringen. Men kommissionen underströk att det inte handlade om att ratificeringsprocessen suspenderas formellt.

Kommissionens taleskvinna i handelsfrågor Miriam Garcia Ferrer sade på Twitter att ratificeringen inte kan skiljas från dynamiken i det bredare förhållandet.

"Kinesiska motsanktioner är oacceptabla och beklagliga. Utsikterna för ratificeringen beror på hur den situationen utvecklas", skrev hon.

EU och Kina enades om investeringsavtalet den 30 december efter sex års förhandlingar.

Enligt kommissionen ska investeringsavtalet förbättra EU-företags tillträde till den kinesiska marknaden, göra konkurrensen mer rättvis, och binda Kina till vissa åtaganden om klimat och arbetsrätt.

EU:s tanke med avtalet är att delvis räta ut den nuvarande obalansen där kinesiska företag har betydligt större tillträde till EU:s marknad än tvärtom.

Men successivt har den politiska relationen mellan EU och Kina försämrats. Den 22 mars beslutade EU:s utrikesministrar att införa sanktioner mot fyra kineser, ett kinesiskt byggföretag och Kinas centrala åklagarämbete. Orsaken var brott mot mänskliga rättigheter, närmare bestämt förföljelse av muslimska uigurer.

Samma dag införde även USA, Kanada och Storbritannien liknande sanktioner mot Kina.

Kina svarade snabbt med sanktioner mot tio européer och fyra organisationer, varav fem ledamöter i Europaparlamentet och tre nationella lagstiftare.

Bland personerna fanns också svensken Björn Jerdén, forskare och chef för det nya nationella kunskapscentrumet om Kina på Utrikespolitiska institutet.

På onsdagen ska kommissionen lägga förslag om nya verktyg i handelspolitiken, som bland annat riktas mot Kina. Verktygen ska bekämpa dumpning och statsstöd som snedvrider konkurrensen.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -