ECB
CENTRALBANKER MÅSTE VARA REDO ATT STRAMA ÅT - WEIDMANN (Direkt)

2021-04-30 19:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Centralbanker måste vara beredda att strama åt penningpolitiken när det behövs för att dämpa inflationen, även om det ökar påfrestningen för starkt skuldsatta regeringar.

Det uppgav Bundesbankchefen Jens Weidmann, i en intrevju med Berliner Zeitung som publicerades på fredagen.

"Centralbanker måste tydligt klargöra att vi kommer att tygla penningpolitiken igen när inflationsutsikterna kräver det", sade Bundesbankchefen.

Weidmann menar att centralbanker riskerar att bli alltför intrasslad i finanspolitiken genom sina massiva obligationsinköp, som har använts för att lugna marknaderna och för att öka inflationen.

"När Eurosystemet startade sitt första obligationsköpsprogram för tio år sedan hoppades vissa att det skulle vara tillfälligt. Det har inte blivit fallet", sade han.

Weidmanns åsikter har vunnit mark den senaste tiden, med kända ekonomer som Olivier Blanchard och Larry Summers som båda varnat för inflation- och överhettningsrisker, samtidigt som en viss inflationsuppgång kunnat skönjas, drivet av uppdämd efterfrågan, ökade besparingar och omfattande statliga konsumtion.

ECB har sagt att eventuella inflationsuppgångar kommer att vara tillfälliga, en tes som Weidmann ställer sig bakom då han menar att han för närvarande inte förutspår att penningmängdsökningen kommer att leda till något ihållande inflationstryck.

ECB har under de senaste veckorna ökat köptakten på sitt 1,85 biljoner euro stora köpprogram för att förhindra att högre finansieringskostnader sprids från USA till euroområdets svagare ekonomi. Penningpolitiska åtgärder som Weidmann tidigare uttryckt oro för kan komma att försvaga disciplinen på marknaden.

Weidmann är ofta utpekad som hökaktigt på den penningpolitiska hök/duva-skalan.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -