SVERIGE
BNP REDAN TILLBAKA OCH STARKA SIGNALER FRAMÅT - ANALYT (Direkt)

2021-04-29 10:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett sjok av stark statistik under morgonen visade att BNP-nivån i Sverige i stort sett är tillbaka till vad den var före krisen samtidigt som en stark barometer från Konjunkturinstitutet tyder på en fortsatt god utveckling framåt. Detta utan att restriktioner har börjat lyftas.

"Det var verkligen starka siffror. Ekonomin är nu tillbaka kan man säga. Det har gått ovanligt fort, ett V snarare än det normala U. Det har ju inte heller varit en vanlig konjunkturnedgång, utan en beordrad nedstängning", säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt SCB:s kvartalsvisa indikator steg BNP med 1,1 procent under det första kvartalet och var i princip oförändrad från det första kvartalet 2020, vilket var klart starkare än väntat i Infronts analytikerenkät. Enligt den månadsvisa indikatorn var ekonomin i mars åter över vad den var i februari 2020, månaden före coronakrisen slog till med full kraft.

Anders Bergvall, seniorekonom vid Handelsbanken, noterar också han att den svenska ekonomin återhämtade sig mer än väntat i början av 2021, med BNP tillbaka på förkrisnivåer.

"Sentimentsindikatorer pekar på en fortsatt förbättring för ekonomin", skriver han i ett marknadsbrev.

I KI:s konjunkturbarometer för april tog den sammanfattande barometerindikatorn ett skutt upp till 113,4 från 105,8 i mars, långt över normalläget 100. Industrin fortsatte upp till 121,0 trots allt tal om halvledarbrist och rusande fraktkostnader, men det som verkligen stack ut var att detaljhandelns konfidensindikator fullkomligen rusade till 114,8 från 96,5, en uppgång med över 18 indexenheter.

"Det är bara att konstatera att det var väldigt starkt, med alla sektorer i KI-barometern upp. Någon halvledarbrist och containerbrist syns inte i det här siffrorna", säger Danske Banks Michael Grahn.

Alla sektorer i ekonomin visade ett stigande förtroende i april och ligger nu på normalläget 100 (byggindustrin) eller över (resten).

KI-barometern visade också på de högsta anställningsplanerna sedan 2017 och att bristen på arbetskraft fortsätter att öka, till något under det normala.

Samtidigt visade också prisplanerna uppgångar, där Michal Grahn noterar att varaktiga varor i detaljhandeln stack ut med en stor uppgång.

"Vi får se vart det tar vägen. Här finns i alla fall en liten varning om ett högre pristryck i detaljhandeln, även om det återstår att se om de också kan ta ut högre priser. Man kan inte heller generellt säga att detta innebär att inflationen brakar upp", säger han.

Handelsbankens Andres Bergvall noterar att även barometern var starkare än väntat, med en bred uppgång som även omfattande tjänstesektorn.

"Sammantaget pekar KI-barometern på en fortsatt förbättring av den svenska ekonomin framöver. Men tjänstesektorn lider fortfarande av effekterna av restriktioner och industriproduktionen har dämpats av den globala bristen på halvledare, vilket kommer att hindra återhämtningen under andra kvartalet. Vi förväntar oss inte att återhämtningen kommer att få verklig fart fram till tredje kvartalet, då konsumtionen av tjänster bör börja normalisera när de nuvarande sociala restriktionerna lättas", skriver han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -