KINA
TILLVÄXT KOMMER BROMSA IN MER ÄN MÅNGA TROR – CE (Direkt)

2021-04-28 14:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktiviteten i den kinesiska ekonomin kommer att ta fart under det andra kvartalet, men tillväxten de närmaste åren kommer att bli lägre än de flesta räknar med till följd av en svagare utveckling för investeringar och export.

Det skriver Capital Economics i en analys.

De räknar med att Kinas BNP växer 9 procent i år, i en rekyl efter pandemin, men att tillväxten sedan återgår till förkristrenden och att BNP växer runt 4 procent 2022 och 2023, vilket är under konsensus.

Analyshuset noterar att Kinas återhämtning från coronapandemin bromsade in under det första kvartalet i år. Även om baseffekter från raset i fjol gjorde att tillväxten i årstakt rusade så var utvecklingen i kvartalstakt den svagaste på tio år, bortsett från raset det första kvartalet 2020.

Mycket verkar handla om en nedgång för tjänstesektorn, med bland annat en mer dämpad privatkonsumtion. Detta bör nu vända igen med lättade reserestriktioner och pågående vaccineringar, resonerar Capital Economics, som påpekar att hushållen dessutom sparade mycket i fjol, pengar de nu kan spendera.

Samtidigt tror de dock att nuvarande uppsving för byggandet snart kan vara över, med bland annat mindre infrastrukturinvesteringar och åtstramningar av lån till byggprojekt, vilket lär spilla över även till tillverkningsindustrin.

Kinas industri har vidare fått en skjuts av ökad global varukonsumtion under pandemin, vilket dock lär ändras när fler länder får virusläget under kontroll. En svagare efterfrågan, såväl inhemskt som internationellt, lär få kinesiska företag att dra ned på sina investeringar framöver. Redan nu finns tecken på att industrins kapacitetsutnyttjande börjat minska. Till detta kommer att investeringar generellt hålls tillbaka av åtstramningar av utlåning.

"Vid årsskiftet förväntar vi oss att tillväxten kommer att ha återvänt till trend före viruset. Detta lägger grunden för en tillväxt under konsensus på cirka 4 procent 2022 och 2023", skriver de.

På längre sikt ser Capital Economics dessutom en fortsatt inbromsning av Kinas trendtillväxt, bland annat som en följd av Kinas ambitioner att göra sig mindre beroende av teknikimport från väst.

"Den nya femårsplanen lägger fram en vision om Kinas framtid som en mer självförsörjande, mindre förorenande ekonomi som snabbt kommer ikapp den rika världen. Men ett tryck uppifrån att minska beroendet av utländska leverenskedjor kommer snarare att minska produktivitetstillväxten än att lyfta den. Vi fortsätter att förvänta oss en ytterligare betydande nedgång i trendtillväxten de kommande åren", skriver de.

Förutom en ökad produktivitet har den stora drivkraften för Kinas tillväxt de senaste 30 åren varit investeringar, vilka framöver kommer att växa långsammare än tidigare enligt femårsplanen. Samtidigt kommer också befolkningen i arbetsför ålder att fortsätta krympa.

"Denna kombination av svagare produktivitetstillväxt, svagare ökning av investeringar och fallande sysselsättning kommer att leda till en mer uttalad avmattning i tillväxt under det kommande decenniet än vad som allmänt har insetts. Vi fortsätter att räkna med att Kinas trendtillväxttakt kommer att avta från cirka 4,5 procent nu till cirka 2 procent år 2030", skriver Capital Economics.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -