CREDIT SUISSE
NORSKA OLJEFONDEN VILL SLÄNGA UT RISKCHEFEN - FT (Direkt)

2021-04-26 10:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En grupp bestående av flera storägare i Credit Suisse – bland annat norska oljefonden - vill att bankens riskchef, Andreas Gottschling, lämnar styrelsen efter de två skandaler som banken varit involverad i under de senaste månaderna.

Det rapporterar Financial Times.

Skandalerna med den amerikanska hedgefonden Archegos och det multinationella försäkringsbolaget Greensill i centrum har kostat Credit Suisse multimiljardbelopp i dollar och berott på "svagt omdöme", enligt storägarnas tycke. De båda nu kollapsade verksamheterna hade tilldelats stora krediter av Credit Suisse, krediter som i stor utsträckning inte gick att säkra hem när kollapsen var ett faktum.

"Det är styrelsens uppgift att representera aktieägarna och hålla ett öga på ledningen. Andreas Gottschling bör därför lämna styrelsen och jag är faktiskt förvånad över att han – under rådande förutsättningar – inte redan har sagt upp sig", sade storägaren Harris Associates viceordförande David Herro till tidningen.

Harris Associates äger 10,3 procent av Credit Suisse, och hoppas dessutom att den tillträdande ordföranden António Horta-Osório väljer att genomföra rockader i styrelsen för att få in mer bankerfarenhet.

Utöver oljefonden och Harris Associates står också Ethos Foundation bakom ropen på förändring. Oljefonden och Ethos Foundation äger mellan 3 och 5 procent av banken.

På söndagen uppgav oljefonden, som formellt heter Statens pensjonsfond utland (SPU) att fem av Credit Suisse-styrelsens ledamöter inte kommer ges förnyat förtroende i stundande omröstning.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -