STORA ENSO
HÖGRE OPERATIVT RÖRELSERESULTAT ÄN VÄNTAT- SAMMANF (Direkt)

2021-04-23 10:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Massa- och pappersbolaget Stora Ensos rapport visade ett bättre operativt rörelseresultat än väntat i det första kvartalet 2021 och en något högre omsättning.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Rörelseresultat högre än väntat. Stora Ensos vinst på nivån operativt rörelseresultat uppgick till 328 miljoner euro i kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 245 miljoner enligt Infront. Försäljningen uppgick till 2.276 miljoner euro. Här låg snittprognosen på 2.221 miljoner.

Upprepar resultatprognos. Stora Enso upprepar prognosen om att det operativa rörelseresultatet för 2021 kommer att bli bättre än för 2020. "Den globala ekonomin återhämtar sig från effekterna av pandemin och efterfrågan på Stora Ensos produkter, undantaget grafiskt papper, är god", skriver bolaget.

Marknadsläget positivt för samtliga områden. Marknadsläget ser positivt ut för alla Stora Ensos stora verksamhetsområden, utom för Paper-divisionen som är fortsatt drabbad av en allt snabbare strukturell nedgång, enligt vd Annica Bresky.

Stark efterfrågan konsumentkartong och wellpappråvara. För Packaging Materials-divisionen ser Stora Enso en stark efterfrågan på konsumentkartong och wellpappråvara. Affärsområdets intäkter, operativa rörelseresultat samt marginal kom in högre än väntat för det första kvartalet. Utfallet var även något bättre än för motsvarande kvartal 2020.

Bra för sågade trävaror och byggprodukter. Verksamheten i Wood Products fortsätter gå starkt både vad gäller sågade trävaror och byggprodukter, enligt Stora Enso. Utfallet för affärsområdet var även det åt det starkare hållet för det nyligen gångna kvartalet.

Högre volymer Packaging Solutions. I Packaging Solutions-divisionen (förpackningslösningar) har en kombination av högre volymer i Europa och återhämtning i Kina lett till ökad omsättning, enligt Stora Enso.

Full kapacitet Uleåborg slutet andra kvartalet. Konverteringen av bruket i Uleåborg i norra Finland beräknas i årets andra kvartal påverka operativt rörelseresultat i Packaging Materials negativt med 10–15 miljoner euro och för helåret med 40-50 miljoner euro. Det är något mindre negativ påverkan än vad som tidigare meddelats. Anläggningen beräknas uppnå full kapacitet i slutet av andra kvartalet 2021 med kommersialisering av produkterna i slutet av 2021. Breakeven på nivån operativt ebitda-resultat väntas under tredje kvartalet 2021. Den tidigare prognosen var satt till första kvartalet 2022.

Planerade underhållstopp. Den negativa effekten från planerade underhållsstopp beräknas bli 112 miljoner euro i det andra kvartalet. För det första kvartalet i år sågs en negativ påverkan på 105 miljoner euro av underhållsstopp.

Engångsposter för Kvarnsveden och Veitsiluot. Stora Enso meddelade några dagar innan fredagens rapport att det planerar att permanent stänga massa- och pappersproduktionen vid bruken Kvarnsveden i Sverige och Veitsiluoto i Finland. Nedskrivning om 127 miljoner euro relaterat till detta ligger med Stora Ensos resultat före skatt men inte i analytikerkonsensus eftersom Infronts samlade in prognoserna innan beskedet kom.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Stora Enso R - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -