SPP Grön Obligationsfond
SPP Grön Obligationsfond ökade 0,10 procent i mars - kreditspreadarna nere på nivåer lägre än coronakraschen (Finwire)

2021-04-23 09:25
Fonden SPP Grön Obligationsfond steg 0,10 procent i mars, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,12 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,01 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Helena Lindahl.

Inledningsvis skriver Lindahl att vi precis har lagt det längsta året bakom oss, när vi i mars gick in på det andra året av pandemin. Samtidigt kan vi konstatera att det blev rätt bra, åtminstone för de finansiella marknaderna.

Kreditspreadarna är nu nere på nivåer lägre än för drygt ett år sedan. Emissionsaktiviteten är i full gång och bolag av alla typer av kreditkvaliteter kommer till marknaden och tas emot väl.

Under mars har fonden avyttrat innehav där hopspreadningen har kommit till vägs ände, exempelvis Castellum och Ellevio.

"Offentliggörandet av den slutgiltiga versionen av taxonomin är fortfarande ett par veckor bort, men det har läckt som ett såll från Brussel och en stor del av vad den innehåller är i stort sett ute. Vad det verkar kommer det inte bli någon munter läsning varken för svenska fastighetssektorn eller för det svenska skogsbruket. Definitionerna och det hållbarhetsarbete som gjorts inom de två industrierna har inte riktigt passat den gängse mallen i Europa. Däremot så verkar kärnkraften bli definierad som en ”grön verksamhet”, en industri Sverige bestämde sig för att avveckla redan 1980. Det blir spännande läsning för alla i slutet av april", kommenterar förvaltaren.

Inför april var fonden fortsatt underviktad duration och ligger nu cirka 1,0 år kortare än sitt benchmark. I och med att fonden är inriktad mot gröna obligationer är den underviktad bostadsobligationer och överviktad gröna kreditobligationer utställda av företag med kommunal eller statlig anknytning, banker samt industriföretag,


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Grön Obliga... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -