BOLÅN
RÄNTEBOTTEN PASSERAD, MEN INGEN STOR UPPGÅNG – NORDEA (Direkt)

2021-04-23 09:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntebotten är passerad, men det ligger ingen stor uppgång i korten. Trots en god återhämtning är den tydliga signalen från politiker och centralbanker att den expansiva politiken ligger fast.

Det skriver Nordeas chefekonom Annika Winsth i bankens boräntepeognos.

"Botten i svensk ekonomi var våren 2020, sedan dess har stora delar av tappet tagits tillbaka. Mycket talar också för ett ytterligare uppstuds de närmaste kvartalen då restriktionerna fasas ut med start under senvåren. Såväl tillväxt som sysselsättning bedöms vara helt tillbaka på förkrisnivåer i år och kanske redan i sommar", skriver hon.

Hon tillägger att politiska beslutsfattare ofta uttrycker det som att vi är mitt i krisen och att man inte ska strama år för tidigt, men det leder fel, enligt Annika Winsth. Tiden är snarare inne för att snart börja fasa ut alla krisstöd och stimulanser.

"Risken är dock uppenbar att det blir politiskt svårt att fasa ut stimulanserna, inte minst med tanke på att det är valår nästa år. Inte heller Riksbanken lär bromsa med högre ränta även om ekonomin växer med 4 procent. Tvärtom lovar centralbanken fortsatt expansiv politik och risken för överhettning med bubblor framöver blir allt mer påtaglig", skriver hon.

Detta innebär fortsätt låg, om än något stigande, boräntor.

Enligt Nordeas prognosen väntas en 5-årig bolåneränta stiga från dagens 1,89 procent till 2,05 procent i slutet av året och 2,15 procent i slutet av 2022.

Tremånadersräntan väntas samtidigt stiga än mer måttligt, från 2,39 procent i dag till 2,45 procent i slutet av året och sedan ligga kvar där till slutet av 2022.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -