På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Handelsbanken Fonder
Handelsbanken Fonder marknadsandel för nettoinflöden över 40 procent under 2021 (Finwire)

2021-04-22 11:04
Handelsbanken Fonder släpper rapport som visar på kraftigt ökade marknadsandelar på fondmarknaden. Det framgår av en rapport.

I gårdagens rapport presenterade Handelsbanken Fonder att marknadsandelen för nettoinflöden var hela 40 procent under 2021. På en fråga, från Finwire, om varför kunderna väljer Handelsbanken Fonder i sådan utsträckning säger vd Magdalena Wahlqvist Alveskog följande.

"Förhoppningsvis för att de är nöjda med vårt arbete och våra produkter. Vi arbetar hela tiden för att kunna leverera god finansiell avkastning och planetär avlastning i alla våra produkter. Med ett brett utbud av hållbara fonder inom både aktiv och passivförvaltning samt helhetslösningar i form av blandfonder verkar många kunder kunna få hjälp att hitta det som passar dem."

Angående framtiden och fondbolagets planer för att kunna bibehålla samma goda utveckling uppger Alveskog att Handelsbanken Fonder har satt tydliga mål för att nå denna utveckling.

"Det är fortsatt dagligt gnetande för att hitta hållbara investeringsmöjligheter framöver. Vi har satt två tydliga mål för att utvecklas i denna riktning. Våra fonder ska ha netto noll utsläpp av växthusgaser senast 2040 och vi ska fortsätta att öka investeringar i bolag som kan hjälpa till att lösa utmaningarna för att uppnå Globala målen enligt Agenda 2030. Denna utveckling kan man bland annat följa på vår hemsida där vi med vår SGD solutions modell visa exponeringen mot sådana produkter och tjänster i våra aktiva aktiefonder."

Vidare så menar fondchefen att det som utmärker Handelsbanken Fonder är att hållbarhet genomsyrar både den aktiva och passiva förvaltningen.

Astrid Samuelsson, som förvaltar Hälsovård Tema, lyfter fram fondens arbete med Agenda 2030 och de globala målen i fonden.

"Det mest relevanta målet för hälsovårdssektorn är mål nummer tre, god hälsa och välbefinnande. Vi mäter regelbundet fondens exponering mot de globala målen och en mycket stor andel av innehaven i fonden kan relateras till det målet. Mer specifikt letar vi efter produkter som verkligen gör skillnad för patienterna och där de medicinska behoven är stora. Områden där det är mycket innovation är cancer och andra specialistsjukdomar. Sällsynta diagnoser är ett annat område där endast 5 procent av sjukdomarna har en behandling idag och där det görs stora framsteg", kommenterar förvaltaren.

Lipper utnämner fyra av Handelsbankens fonder till de bästa fonderna inom respektive kategori. Ratingföretaget utnämner fonden Hälsovård Tema till bästa fond inom kategorin "Healthcare" över fem år. Sverige Tema får utmärkelsen bästa fond inom kategorin "Equity Sweden" över tre år. Kapitalförvaltning 75 tilldelas pris över fem år i kategorin "Mixed Asset Euro Aggregated Global". Stiftelsefonden får utmärkelsen bästa fond inom kategorin "Mixed Asset SEK Balanced" för perioderna tre, fem och tio år.

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Handelsbanken Hälsovår... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -