FINANS
SKANDALFIRMAN GREENSILLS MODERBOLAG I LIKVIDATION (Direkt)

2021-04-22 12:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det skandalomsusade fakturaköpsföretaget Greensill Capitals moderbolag, baserat i Australien, går i likvidation.

Likvidationen av moderbolaget sker under tyngden av 4,9 miljarder dollar i skulder till flera globala finansjättar, bland annat den schweiziska banken Credit Suisse och det japanska techinvestmentbolaget Softbank.

Konsultbolaget Grant Thornton skriver i ett pressmeddelande på torsdagen att Greensills motparter, ägarna av bolagets skulder, röstade enhälligt för att försätta fakturaköpsbolaget i konkurs och likvidera verksamheten sedan inga intressenter uttryckt intresse för att köpa verksamheten.

"Likvidatorn kommer söka värden att realisera bland tillgångarna och bevaka administrationen av Greensill UK och Greensill Bank (i Tyskland reds anm)", skriver Grant Thornton.

Samtidigt genomför konsultbolaget en utredning som kommer lämnas över till Australiens bolagsverk Asic.

Härvan kring Greensill har fått rikligt med uppmärksamhet i världens finansmedier, inte minst i Storbritannien där före detta premiärministern David Cameron verkat som avlönad lobbyist åt bolaget. En parlamentskommitté har startats för att utreda saken.

Flera banker, bland annat just Credit Suisse, har lånat ut stora belopp till Greensill. I samband med den schweiziska bankens rapport på torsdagsmorgonen, som ledde till kursfall på 6 procent för aktien, kommenterade vd Thomas Gottstein bankens första kvartal för "oacceptabelt". Kvartalet innehöll också implosionen av den amerikanska hedgefonden Archegos, dit Credit Suisse också ställt ut stora krediter.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -