SNS
REGERINGEN POSITIV TILL USA-FÖRSLAG OM BESKATTNING (Direkt)

2021-04-21 15:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen tycker det är viktigt att motverka aggressiv skatteplanering, men är tveksam till så omfattande förändringar som diskuteras i OECD när det gäller förflyttningen av beskattningsrätten från det land där företaget har sitt säte till de länder där försäljningen sker.

Det sade Elin Eliasson, statssekreterare hos finansminsiter Magdalena Andersson, vid ett seminarium anordnat av SNS på onsdagen om beskattning av den digitala ekonomin.

Hon framhöll att Sveriges regering anser att "globala utmaningar bör lösas på global nivå" - detta gäller även frågan om digitala skatter – och att regeringen stödjer arbetet i OECD.

Biden-administrationen lade nyligen fram ett förslag om en ny modell för att beskatta multinationella företag och vill att världens största företag ska betala skatter till nationella regeringar baserat på deras försäljning i varje land som del av en uppgörelse om en global minimiskatt.

Endast 100 av de största och mest lönsamma företagen ska omfattas, och förslaget omfattar alla verksamheter.

"Från vår synvinkel är USA:s förslag, som smalnar av till de 100 största företagen, positivt", sade statssekreteraren och tillade att förslaget nu måste analyseras.

På en fråga hur hon ser på möjligheten för EU att komma överens om bindande lagar kring digital beskattning svarade hon att "kommer vi fram till en global lösning som vi är nöjda med så är det bättre än att EU kommer med egna förslag".

På seminariet diskuterades en ny SNS-rapport av Pernilla Rendahl, professor i skatterätt vid Göteborgs universitet, där hon skriver att förslagen från EU och OECD om en ny beskattning av den digitala ekonomin riskerar att leda till dubbelbeskattning och nya möjligheter för skatteplanering.

Förslagen som presenterats av både EU och OECD innebär förändringar i hur skatteintäkter fördelas mellan länder, med en ökad beskattning i länderna där tjänsterna konsumeras jämfört med exempelvis företagets hemvistland.

Än så länge finns inte någon samsyn kring de liggande förslagen, vare sig inom EU eller OECD.

Pernilla Rendahl framhöll att det är viktigt att vara medveten om att det finns en risk för parallellitet och att vi tolkar bland annat definitioner olika.

"Jag tror att det blir väldigt svårt att ha en fast definition på digitala företag och vad det innebär, vi behöver diskutera en viss typ av digital handel som vi vill åt", sade hon.

Statssekreterare Elin Eliasson sade beträffande frågan om skatterättvisa att det är "enklare och mer effektivt" att få stora aktörer att samla in moms än att många små ska göra det.

Hon höll samtidigt med om att det finns en risk för dubbelbeskattning, men tyckte att denna risk finns på fler områden än digitala tjänster.

Kerstin Alvesson, Skatteverket, ansåg att de undantag och begränsningar som finns i Sverige är ett problem.

"Det finns ingenting i dag som heter digital ekonomi, alla företag jobbar digitalt, vissa mer andra mindre", enligt henne.

Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på mervärdesskatt, Svenskt Näringsliv, tyckte att diskussioen tenderar att bli väldigt förenklad och grund och att beslutsfattare tenderar att titta på en viss specifik skatt.

"De lösningar som kommer fram är sällan enkla, det ser vi inte minst kring det momsdirektiv som ska implementeras 1 juli (i EU)", sade hon.

"Jag är väldigt orolig hur det här ska fungera i praktiken", fortsatte hon och lyfte fram att det kanske bara är de allra största företagen som har möjlighet att förstå detta direktiv.

Anna Sandberg Nilsson var orolig för eventuell dubbelbeskattning, men också för att de olika medlemsländerna tolkar begreppen olika.

Även Elin Eliasson såg en risk för snedvriden konkurrens, till fördel för stora bolag, men sade att en sådan risk finns i företagsbeskattningen generellt.

Beträffande eventuella övergångsregler i implementeringen svarade hon att "vi är inte där än i diskussionen".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -