På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SHB
RELATIVT STABILT RÄNTENETTO MED TANKE PÅ TURBULENT ÅR - VD (Direkt)

2021-04-21 09:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbankens räntenetto under det första kvartalet 2021, som sjönk med 5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, var ändå relativt stabilt mot bakgrund av den turbulens som har varit under pandemiåret.

Det sade Handelsbankens vd Carina Åkerström vid presskonferensen kring delårsrapporten.

Pandemin höll oss alla i ett grepp och det syntes kraftiga räntesänkningar i flera marknader, men trots det har vi hållit i vårt räntentto, sade Handelsbanken-chefen.

Utlåningen har varit volatil i företagsssektorn, konstaterade hon. Det skedde en stor ökning i företagsutlåningen i samband med pandemiutbrottet, för att sedan sakta men säkert klinga av.

Vidare har Handelsbanken haft en relativt stor negativ valutapåverkan i kvartalet och banken ser även effekterna av neddragningar utanför hemmamarknaderna.

"Så summa summarum ett stabilt räntenetto", sade Carina Åkerström som framhöll att banken sekventiellt hade ett positivt volymbidrog för första gången på flera kvartal.

Marginalerna beskrev hon som fortsatt stabila. Det finns en press, inte minst på bolån, men det är ingen dramatik, enligt bankchefen.

"Vi har även kunnat kompensera genom lägre upplåningskostnader", tillade hon.

Handelsbankens räntenetto i det gångna kvartalet på 7.818 miljoner kronor var aningen lägre än analytikernas genomsnittliga förväntan om 7.832 miljoner kronor enligt Infronts prognossammanställning.Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -